Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená jehněčí kýta se špenátem a nádivkou

Slavnostní pečeně ideální na velikonoční stůl.

Vydání: 2009/4
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Více než hodinu
Odležení přes noc, pečení 2 hodiny maso + 30 minut nádivka
PT50M
Příprava 0:50
Zelenina Česká

Ingredience

    • 1,2 kg jehněčí kýty s kostí
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 40 ml olivového oleje
    • otrhané lístky ze snítky tymiánu
    • 10 stroužků česneku
    • 100 g mrkve, na větší kostky
    • 100 g celeru, na větší kostky
    • 50 g rajčat, na větší kostky
    • 20 g hladké mouky
    • 400 ml masového vývaru


    Na nádivku

     

    • 300 g toustového chleba, na kostky
    • 100 ml mléka (nemusíte spotřebovat)
    • 3 vejce, oddělené žloutky a bílky
    • 50 g másla, rozpuštěného
    • 50 g nasekaných bylinek – petrželka, pažitka, kerblík, tymián
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • rostlinný olej na vymazání a strouhanka na vysypání formy


    Na špenát

     

     

    • 550 g čerstvého špenátu
    • 2 lžíce slunečnicového oleje
    • 8 stroužků česneku, na plátky
    • 60 g cibule, nadrobno
    • mořská sůl a bílý pepř
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžíce másla a 1 lžíce mouky na jíšku

     

Příprava jídla



1
Jehněčí kýtu vykostěte (kost uschovejte), osolte a opepřete. Tymián, čtyři prolisované stroužky česneku a olej promíchejte v misce a směsí potřete kýtu. Maso svažte provázkem, dejte do pekáčku a nechte přes noc odležet.



2 Druhý den do pekáčku přidejte kost, zbývající neoloupané stroužky česneku, mrkev, celer a rajčata. Podlijte vodou do výše 1 cm a pečte v troubě nejprve 25 minut při 165 °C, pak přikryjte a dopékejte pozvolna při 120 °C doměkka asi hodinu a půl.



3 Maso vyjměte a výpek zahřívejte, až vystoupí tuk (pokud byla kýta tučnější, část tuku slijte). Poprašte moukou, minutu míchejte a pak zalijte vývarem. Prošlehejte, povařte 20 minut, přeceďte a dochuťte solí a pepřem.



4 Chléb na nádivku nechte zezlátnout v troubě. V misce ho smíchejte s bylinkami, máslem, žloutky, solí a pepřem. Nádivka by měla být vláčná a vlhká – pokud se drobí, přilévejte postupně mléko. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka vmíchejte do směsi. Pekáček vytřete olejem, vysypte strouhankou a naplňte nádivkou. Pečte v troubě při 170 °C asi 20 minut dozlatova.



5 Špenát pořádně operte a důkladně osušte. Z másla a mouky připravte jíšku. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek a po chvíli špenát. Poduste ho, zalijte smetanou, přidejte jíšku a pět minut povařte. Osolte a opepřete. Podávejte s plátky kýty a nádivkou.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

20x velikonoční jehněčí

Přidat komentář