Děda naší redaktorky Dariny tvrdí, že dnešní husa je hubený pták, a tak vymyslel, jak připravit husu plnou masa - prostě ho nacpete dovnitř!
Postup
Předehřejte troubu na 170 °C. Kůži na uzeném kolenu nařežte na kostičky, vmasírujte do nich česnek, sůl, pepř a drcený kmín. Husu osolte, opepřete a posypte lžičkou celého kmínu zvenku i zevnitř.
Do husy vložte jablko, cibuli a koleno (pokud se dovnitř nechce vejít, můžete ho vykostit). Položte husu do pekáče prsíčky dolů, podlijte trochou vody, přidejte máslo či sádlo a přiklopené pečte asi hodinu. Pak husu obraťte a pečte další půlhodinu. Poté ji odklopte, přelijte výpekem, potřete medem, posypte zbytkem kmínu a další hodinu, za průběžného podlévání, pečte dozlatova. Před podáváním koleno vyjměte a servírujte nakrájené na plátky, husu klasicky naporcujte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 15 tipů na svatomartinské husí hody (15 receptů)
- Dopřejte si husí maso(14 receptů)