Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Paštika z kuřecích jater

Domácí paštika působí jako vrcholné dílo kuchařského mistra, přitom to vlastně jsou jen osmahnutá rozmixovaná játra zjemněná trochou másla, v našem receptu ochucená česnekem a tymiánem. Na čerstvé nebo opečené bagetě je to přímo mana nebeská, nesrovnatelně lepší než kupované paštiky.
Vydání: 2009/11
Autor:
Hodnocení:
99 (hlasů)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
P
Francouzská

Ingredience

    • 400 g kuřecích jater
    • 150 g másla + 50 g na závěrečné zalití
    • 1 stroužek česneku, prolisovaný
    • 1 šalotka, nasekaná
    • 1 velká snítka tymiánu + na ozdobu
    • špetka čínského koření pěti vůní (koupíte v supermarketech nebo ve specializovaných obchodech s kořením)
    • 2 lžíce smetany ke šlehání
    • sůl a pepř
    • opečené plátky bagety a naložený
    • zelený pepř k podávání

Příprava jídla

1 Játra důkladně očistěte. Ve velké hlubší pánvi zahřejte oříšek másla a osmahněte na něm šalotku s česnekem; dvě minuty stačí. Pak přimíchejte čínské koření pěti vůní a tymián. Nechte minutu rozvonět, přidejte játra a opečte je dohněda – při zmáčknutí by měla zůstat pružná, uvnitř růžová, ale zároveň nesmějí být syrová.

2 Přesuňte směs do kuchyňského robotu a promixujte na pastu. Přidejte zbývající máslo, smetanu, sůl a pepř a ještě několika pulzy prožeňte mixérem. Nyní paštiku můžete protřít sítem – získáte naprosto hladkou a sametovou směs. Paštiku rozdělte do šesti malých misek a důkladně uhlaďte.

3 Rozpusťte 50 g másla, nechte vychladnout a přelijte jím paštiku. Ozdobte tymiánem a nechte máslo v chladu ztuhnout.

Další recept na paštiku z jater naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nedělní pohoda

Nedělní pohoda

Králičí paštika se švestkovým přelivem

Komentáře

Obrazek uzivatele
tuto paštika dělám doma často, a moc nám chutná. zajímalo by mne ale, zda by šla i zavařit? na internetu se zavařují paštiky spíše masovějších konzistencí, játrové paštiky se smetanou a máslem ne. je to tím, že se při varu suroviny mohou zase oddělit? nebo mohu zavařit i tuto paštiku? zkoušel to někdo, prosím?
Obrazek uzivatele
Milá Báro, odbornice na zavařování redaktorka Stáňa tuto paštiku k zavařování nedoporučuje. Důvody jste popsala sama: jednak by se suroviny mohly oddělit, jednak je to v domácích podmínkách značně riskantní záležitost (je obtížné zaručit, že paštika bude opravdu nezávadná a nikomu z ní nakonec nebude špatně). Zavařováním by také paštika ztratila svoji chuť. Jak říká Stáňa, kouzlo domácích játrových paštik je právě v tom, že se jí čerstvé. Pokud byste ale ráda nějaké maso ze sklenice, zkuste tento recept: http://www.apetitonline.cz/recept/pecene-veprove-maso Ten máme v redakci moc rády. :)
Obrazek uzivatele
Dobry den, mohla bych se zeptat, jak dlouho vydrzi pastika v lednici neotevrena? Dekuji
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
řekli bychom, že zhruba 5 dnů. Ale můžete si jí zamrazit na delší dobu.
Redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
My tuto paštiku milujeme s cibuládou, dobrůtka!

Přidat komentář