Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablečný dort s marcipánem

Vláčný korpus plný šťavnatých jablek a sladkého marcipánu, na povrchu jemný krém posypaný křupavými lupínky mandlí. Zkrátka jedinečný podzimní dort.

Vydání: 2009/11
Autor:
Hodnocení:
34 (hlasy)
Počet porcí: Na 12 řezů
Doba přípravy: Do hodiny
Dušení: 8 minut
PT30M
Pečení 0:30
Dort Česká

Ingredience

    • 1 kelímek smetany ke šlehání
    • 2 sáčky vanilkového cukru
    • 1 sáček vanilkového pudinku + 3–4 lžíce krupicového cukru + 500 ml mléka
    • 5 jablek
    • šťáva z 1/2 citronu
    • 250 g másla nebo hery + máslo na formu
    • 4 vejce
    • 250 g hladké mouky
    • 150 g krupicového cukru
    • 2 lžičky kypřicího prášku
    • špetka mleté skořice
    • 150 g marcipánu
    • plátky mandlí na ozdobu

Příprava jídla

1 Smetanu ušlehejte s jedním vanilkovým cukrem dotuha. Dejte do lednice. Z pudinkového prášku, cukru a z mléka uvařte podle návodu na obalu pudink. Potáhněte ho potravinovou fólií, aby se na něm nevytvořil škraloup, a také ho dejte vychladit.

2 Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kostičky a dejte do kastrolu. Zakápněte je citronovou šťávou, trochou vody a asi osm minut poduste doměkka.

3 Máslo, mouku, cukr, vejce, zbývající vanilkový cukr, skořici a kypřicí prášek zpracujte na těsto. Vmíchejte do něj nadrobený marcipán a třetinu podušených jablek. Směs přesuňte do vymazané dortové formy a pečte při 180 °C asi 30 minut.

4 Až dort vychladne, potřete ho pudinkem, posypte podušenými jablky, ozdobte šlehačkou a mandlovými plátky.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

20 koláčů s jablky, které si zamilujete

30 podzimních jablečných sladkostí

reklama

Přidat komentář