Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Citronový cheesecake ve stylu New Yorku

Tahle tradiční varianta cheesecaku je sametová a velmi bohatá. 

Vydání: 2005/7
Autor:
Hodnocení:
80 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: průměr 24 cm
Doba přípravy: Více než hodinu
Chladnutí: 8 hodin
PT30M
Pečení 0:30
Dort Americká

Ingredience

    Na korpus:

    • 150–250 g sušenek (BeBe, máslové sušenky...)
    • 70–120 g másla

    Na náplň:

    • 600 g plnotučného krémového sýra
    • 250 g moučkového cukru
    • 1 a ½ lžičky vanilkové esence
    • jemně nastrouhanou kůru z jednoho citronu
    • 1 a ½ lžičky citronové šťávy
    • 3 velká vejce a jeden žloutek navíc
    • 200 ml zakysané smetany

    Na potření:

    • 250 ml zakysané smetany,
    • utřené s 1 lžící moučkového cukru
    • a se 2 lžičkami citronové šťávy

Příprava jídla

Na korpus nasypte sušenky do sáčku, rozdrťte je válečkem a smíchejte s rozpuštěným máslem. Můžete je rozmixovat i několika rychlými pulzy v kuchyňském robotu, přidat k nim nerozpuštěné máslo, krátce promixovat a po minutě zapulzovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky, což je ideální. 

2 Rozevírací dortovou formu o průměru 24cm vymažte máslem, pro lepší vyjímání dortu ji ještě potom můžete vyložit papírem na pečení. Chcete-li vyzkoušet vodní lázeň (viz Něco navíc), musíte formu zvenčí utěsnit, nejlépe přes sebe přeloženými pruhy alobalu. Ten vám také zaručí, že do trouby nebude odkapávat máslo. Sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchujte dnem skleničky na dně formy. Korpus dejte do chladničky a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav. Korpus lze navíc zapéct, a to deset minut při 180°C – bude křupavější.

3 Troubu ztlumte na 160°C. Do čerstvého sýra po částech přidávejte zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt. Pak do hladké hmoty po jednom zamíchejte vejce a žloutek. Vlijte na korpus a nechte pět minut stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu. Dejte péct na pětadvacet až třicet minut (viz Něco navíc).

4 Vychladlý dezert zakrytý alobalem dejte do druhého dne odpočinout do chladničky. Vyklopte ho podle návodu níže, potřete vychlazenou ochucenou smetanou a podávejte. Ozdobit můžete karamelizovaným ovocem.

NĚCO NAVÍC

Ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu.

Můžete vyzkoušet i pečení ve vodní lázni, která zajistí rovnoměrnější zahřívání: na střední mřížku umístěte plech s vysokým okrajem s formou zalitou do poloviny výšky vroucí vodou. Zavřete troubu a 30 minut ji vůbec neotvírejte – jinak se dezert propadne.

Vždy přestaňte péci o chvilku dříve, než je obvyklé: pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, tak by se přepekl a popraskal. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé; to je jistější indikátor upečenosti než přesný čas. Náplň ještě ztuhne při chlazení.

Koláč pak nechte ve vypnuté troubě s dvířky pootevřenými asi na pět centimetrů, aby teplo mohlo pomalu (zhruba 2 hodiny) unikat ven.

Finální fází je vyjmutí z formy. Postavte ji na utěrku namočenou v horké vodě. Ta rozpustí máslo, kterým bylo vymazané dno; okraje koláče se při chladnutí odtáhnou samy. Hbitě odstraňte bočnici, překlopte dnem nahoru na vymazaný talíř a krouživým pohybem sejměte spodní část formy i papír. Pak překlopte koláč na servírovací podnos a dejte pryč pomocný talíř. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sýrové hody

Sýrové hody

Piňa colada minicheesecaky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Je to to nejlepší, co jsem kdy jedla. Celá rodina se úúúplně rozplývala, stejně jako dort na jazyku. Zkusila jsem lučinu s tvarohem i krémový sýr Philadelphia( nebo jak se jmenuje :o). Obojí výborné!!!!! Tenhle moučník můžu jen doporučit!!!!
Obrazek uzivatele
Prave mi prisel mail- apetit online- kde je recept na cheesecake. A to jsem ho zrovna pres chvilinkou dodelala!! Mi rodice si na nem prave pochutnavaji a i ja musim potvrdit, ze je uzasny. Nechala jsem ho ulezet pres noc a to cekani se urcite vyplatilo!
Obrazek uzivatele
Ani v USA jsem lepší nejedla. Díky Apetitu jsem našla ty spravné ingredience, kterými jsem nahradila syr Philadelhia. Všem moc doporučuji, lahodný, krémový a nikdy ho není dost:-)))
Obrazek uzivatele
Luciáši, mpohla bych poprosit o tip na tu správnou náhradu sýru Philadelphia? Díky, Monika
Obrazek uzivatele
dělala jsem ho z ricotty a taky byl výborný, doporučuji!!!
Obrazek uzivatele
Víc než doporučuji na sušenkový základ použít 50% BeBe dobré ráno s oříšky a medem a 50% karamelové sušenky od firmy Lotus (přesný název "Original Caramelised Biscuits"). Tahle záležitost je opravdu geniální:-) dobrou chuť přeje Martin
Obrazek uzivatele
Urcite vyzkousejte prave anglicke susenky "Digestives", sezenete je v obchodech Marks&Spencer ( 400g za 39 Kc) - taky fajnova zalezitost ;-)).
Obrazek uzivatele
Opravdu výborný-podávala jsem ho s horkými borůvkami a malým kopečkem šlehačky.
Obrazek uzivatele
cheesecake som uz robila asi 10.. a stále s nim mám uspech..geniálne robim ho z tučného tvarohu, baleného vo vaničke. a raz som bola leniva ho piect vo vodnom kúpeli a vtedy bol trocha suchý a dokonca praskol..takze rozhodne ho pečiem uz týmto odporucaným sposobom.
Obrazek uzivatele
Prosim tě, moc jsem nepochopila tu vodní lázeň. Můžeš mi prosím tě vysvětlit jak to pečeš? Díky Ivana
Obrazek uzivatele
Můžete mi prosím také vysvětlit tu vodní lázeň?
Obrazek uzivatele
no obalim tortovu formu alobalom, ten dam do pekacika a nalejem tam vodu do polovice výšky formy./do pekacika, nie do formy s kolacom/.jednoduche ako facka
Obrazek uzivatele
Formu jsem obalila alobalem, ale bohuzel i tak se mi ji nepodarilo poradne utesnit. Klasicka sirka alobalu bohuzel nestaci. Mate nejake typy-triky? DIky!
Obrazek uzivatele
Biki, měla jsem stejný problém, ale někde na netu jsem našla radu, jak na to, tak ti ji přeposílám: V peceni dohohle uzasneho dortiku jsem docela zbehla, takze ti zkusim dat par rad. Spodni cast - pouzij treba mlecne susenky bebe (hezky je rozdrt, ja to delam treba palickou na maso), zhruba tak 200 g, pridej rozehrate maslo, zhruba tak 100 g. To napechuj do formy, poradne to treba sklenickou zabouchej na dno. Pak to dej tak na 10 minut do lednicky a pak soupni do horkovzdusne trouby (vyhrata na 180 stupnu) a nech pect tak 10 nebo 15 minut (aby susenky trosku zhnedly). Mezi tim si smichej 600 g luciny a 150 g plnotucneho tvarohu. Pridej 250 g mouckoveho cukru, zamichej, vznikne ti krem. Pridej 1 lzicku vanilkove esence (nebo jeden vanilkovy cukr), kuru z jednoho citronu (nemusis pridavat stavu, obcas je to pak moc kysely), 1 kelimek zakysane smetany (treba nizkotucnou)... a pak pridavej po jednom tri vajicka (muzes pridat jeden zloutek navic). Predehrej si troubu na 160 stupnu (ne horkovzduch, klasicky). A ted pozor... Zmena od puvodniho receptu. Formu nedas do vodni lazne, ale polozis tesne na ni. Formu das na mrizku a tesne pod ni das hluboky plech plny vody. Forma tudiz nebude ve vode ale tak centimetr nad ni. A ted pec zhruba tech 35 minut. Konec uz je stejny jako v receptu z Apetitu. Melo by ti to takhle vyjit. Kdyz jsem pekla ve vodni lazni (to znamena primo v ni) tak jsem taky mela problemy s korpusem, nehezky se nasakl. A to ze jsi mela ridkou hmotu by se melo zlepsit prave pouzitim Luciny
Obrazek uzivatele
toto mne vedlo k úspěchu: 1. formu jsem z venku obalila nejprve pečícím papírem a upevnila přírodním provázkem. 2. Pak jsem ji ještě obalila alobalem 3. Vložila jsem ji do kulaté kovové formy na koláč 4. A tu jsem dala do hlubokého plechu s horkou vodou a pekla dle receptu 30 minut. 5. Pak jsem dort nechala v zavřené troubě do úplného vychladnutí. Naprosto vynikající, připomínal mi cheececake v čajovnách v Anglii. Horní vrtstvu z kysané smetany jsem vynechala a ozdobila malinami - výborný kyselý kontrast. Přístě: 1. Dám do náplně méně cukru (3 lučiny, 1 smetanito, pomazánkové máslo, kys. smetana - náplň jsem míchala v robotu do nádherné hladkosti) 2. 3 vajíčka stačí 3. Sušenky Lotus na korpus jsou nepřekonatelné, přístě dám méně másla.
Obrazek uzivatele
Chtěla jsem si vytisknout recept s pracovním postupem, ale text je tak široký, že se nevejde na formát A4 a tak si musím i nadále při přípravě složitějších receptů listovat v kuchyni v Apetitu.
Obrazek uzivatele
s tiskem jsem měla problémy taky. ted ale už nepoužívám pro tisk odkaz "TISK RECEPTU", který je přímo nad receptem, ale jdu na to úplně klasicky přes Soubor-Tisk...
Obrazek uzivatele
Zkus si ho vytisknout na ležato, to je pak v pohodě celé.
Obrazek uzivatele
Je to absolutny skvost. Robila som ho uz niekolko krat a mam pocit ze je stale lepsi a lepsi. Pripravila som ho aj na oslavu do prace a zozala som obrovsky uspech.
Obrazek uzivatele
Ahoj Mirino, stale nevim, z ceho ten cheesccake udelat, tak se prosim podel o tve zkusenosti jaky syr pouzivas ty. Diky Ivana
Obrazek uzivatele
Uz jsem to psala vyse, pouzijte lucinu, vysledek je super
Obrazek uzivatele
Přiznám se, že recept je pro mě nesrozumitelný: Již 1. věta: "Hmotu opatrně vlijte na sušenkový základ ..." .. co je to hmota a jak se připraví (první část receptu s tímto pojmem vůbec nepracuje)? Jak připravím sušenkový základ?? Dále už to snad zvládnu. Poradí někdo?
Obrazek uzivatele
hmota = smíchané ingredience na náplň, smíchat na hladkou směs, moc nešlehat aby v tom nebyly bublinky, sušenkový základ vyrobíme z rozdrcených sušenek a rozpuštěného másla - jenom to smícháme, dáme na dno formy a uhladíme. Opravdu to stojí za vyzkoušení, držím palce
Obrazek uzivatele
Díky, přesně tohle autorka receptu tak nějak zapomněla zmínit, když se rozepisovala o bublinkách vzduchu a vaničce s vodou...
Obrazek uzivatele
děkuju mnohokrát, taky jsem měla s touto částí problém
Obrazek uzivatele
Priznam se, ze mi recept na cheese cake podle apetitu prijde hrozne zdlouhavy a narocny. Poprve jsme ho pekla podle casopisu Elle a vysledek mel a porad ma veliky uspech. Nejlepsi je se smetanovym syrem Fenix :-)
Obrazek uzivatele
Sýr Philadelphia se dá sehnat v běžné obchodní síti v Německu za zhruba 1€ (ve specializovaných prodejnách u nás obvykle kolem 100 Kč). Trvanlivost je zhruba dva měsíce, takže se při občasných výletech předzásobuji.
Obrazek uzivatele
Tento recept je vynikajici, delala jsem ho dvakrat. Poprve jsem pouzila syr Ricotta a cheesecake byl vlacny a vsem chutnal. Podruhe jsem ho delala z Luciny a nebylo to ono. Cheesecake uz nemel tak jemnou konzistenci jako z Ricotty. Byl tuhy a tvarohova chut byla prilis vyrazna Byl z neho takovej citronovej Pribinacek :-P Nevim jestli je to Lucinou nebo neco se mi to proste na podruhe nepovedlo :-( kazdopadne budu testovat dal :-))) Posypany cerstvymi jahodama chutna bajecne (i kdyz se treba nepovede). Protoze jsem nikdy nejedla Cheesecake original tak nevim jaka konzistence je spravna. Prosim poradte a podelte se o vase zazitky s cheesecakem!!!!!!
Obrazek uzivatele
Driv jsem delala cheesecake z tvarohu, ted jsem presla na Lucinu. Pekla jsem ho i tenhle tyden na oslavu a kamaradi ktery zili nejakou dobu v Americe ho naprosto vychvalovali. Cheesecake v Americe je pry hodne hutny, coz odpovida prave te verzi z Luciny.
Obrazek uzivatele
vyskusala som cheesecake a upiekla ho na oslavu narodenin. Pouzila som klasicky tucny tvaroh, baleny v hlininovej folii, bolo fantasticky!!! Odporucam vsetkym, ktory ho este neskusili. Hlavne nie je pracny, a je naozaj dobre, ked ho nechate odlezat v chladnicke niekolko hodin.

Stránky

Přidat komentář