Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jak upéct dokonalý cheesecake

Cheesecake nepatří mezi tradiční tuzemské dezerty, ale v srdci Čechů si za poslední léta vydobyl pevné místo. Poradíme vám, jak si doma připravit perfektní cheesecake. Podělíme se s vámi o recepty i tipy a triky, aby se vám lahodný, krémový dezert pokaždé povedl.
31. 7. 2020 | Autor: redakce Apetitu

Podle internetového průzkumu, který proběhl v Evropě během karantény byl v Česku nejvyhledávanějším receptem na moučník cheesecake. Pro zajímavost v Itálii, Francii a Belgii vedlo tiramisu, praktičtí Němci pekli muffiny a Španělé doplňovali vitaminy mrkvovým dortem.

14x dokonalý cheesecake

Připravit dokonalý cheesecake je tak trochu kumšt. Musíte vsadit na kvalitní suroviny a vlastní trpělivost. Cheesecake...
Cheesecake zkrátka milujeme a dopřáváme si ho v cukrárnách i doma. Je totiž současně sladký i svěží, a hlavně z něj větší část tvoří nadýchaná náplň, která se rozplývá na jazyku. Jak udělat, aby byl pokaždé hladký a krémový? Odpověď tkví v surovinách i správném postupu.
 

Co nakoupit na cheesecake

Přestože ve světě byste našli pod anglickým názvem cheesecake mnoho (velmi různých) druhů dezertů, u nás se tímto pojmem rozumí dort (nebo chcete-li koláč), který vznikl v Americe ke konci 19. století. Jeho základem dnes obvykle bývá tenký korpus ze sušenek a vysoká vrstva krémové náplně.

Philadelphia, žervé nebo lučina?

Historie cheesecaku je spjata s výrobou čerstvého smetanového sýra. Ve Spojených státech se od roku 1880 prodává pod názvem Philadelphia Cream Cheese. Pochází z New Yorku a tamtéž se poprvé objevil i cheesecake, jak ho známe dnes.

New York Cheesecake

Sýrový nebo také tvarohový dort se peče po celém světě, ale newyorská verze je No. 1.
V Česku typ čerstvého krémového sýra reprezentují žervé nebo lučina a na výrobu cheesecake je můžete v klidu použít také. Jen je třeba, pečete-li s novou značkou, vyzkoušet slanost sýra. K cheesecaku trocha slané chuti patří, ale neměla by dominovat.
 
Další ingrediencí v náplni klasického cheesecaku jsou vejce. Ta při pečení dort zpevní. Dále se v různých poměrech může přidat sladká či zakysaná smetana. A samozřejmě nechybí cukr.
 

Tvaroh – ano, či ne? 

Pokud se nechcete držet kanonické verze, existují recepty, které v náplni počítají i s jinými mléčnými výrobky – například s jogurtem, sýrem cottage, ricottou či tvarohem. Tyto suroviny mají oproti čerstvému krémovému sýru jiný poměr tuku a bílkovin, a tak je třeba počítat s tím, že rozhodnete-li se jimi krémový sýr nahradit, výsledek nebude úplně stejný. Například mléčné proteiny obsažené v tvarohu se během pečení srážejí, a náplň tudíž bude méně krémová a výrazně tužší. Místo cheesecaku tak připravíte spíše dezert připomínající tvarožník. Nicméně, pokud si hlídáte váhu, můžete vyzkoušet neslazenou verzi cheesecaku z ricotty a jogurtu.

Banánový cheesecake

Takhle cheesecake ještě neznáte!
 

Z čeho udělat korpus na cheesecake

Původně byl korpus na cheesecake z křehkého těsta. Ale s popularitou tzv. digestivních sušenek, což byl další vynález 19. století (průmyslově se začaly vyrábět kolem roku 1890), korpus z těsta rychle vystřídal základ z rozdrcených sušenek, spojený rozpuštěným máslem a lehce zapečený v troubě. Digestivní sušenky nejsou příliš sladké (inzerovaly se jako dietní potravina, která měla pomáhat lidem s nemocným zažíváním) a cheesecakový korpus tak v této klasické verzi má spíše nenápadnou chuť.

U nás se tento typ sušenek příliš neujal, takže můžete na základ zvolit značku podle vlastní chuti. V korpusu fungují máslové sušenky, čokoládové i lehce kořeněné sušenky typu speculoos. Dejte si ale pozor na obsah másla – příliš máslové sušenky v kombinaci se štědrou dávkou rozpuštěného másla způsobí, že se bude při pečení z korpusu uvolňovat tuk.

Sušenky na základ si můžete i upéct – upotřebíte tak třeba rozbité kousky, které si schováte a zamrazíte. Anebo zvolte variantu s křehkým těstem. Takový korpus pak pak předpečte naslepo (zakrytý pečicím papírem a zatížený suchými luštěninami).

V základu můžete také část sušenek nahradit oříšky či mandlemi, ale snažte se jejich poměr k sušenkám udržet tak, aby se korpus nedrobil.

Cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou

Spojení jemné krémové náplně, sladkých hrušek a křupavých pražených ořechů a mandlí nás naprosto...
 

Občas se vede spor o to, zda patří korpus jen na dno dortu, či zda se má vytáhnout i na boky cheesecaku. My v Apetitu říkáme: můžete obojí.

Jak připravit náplň, na jakou teplotu a v jaké formě cheesecake péct, aby se dort nepřipálil ani nepraskl, se dozvíte v 2. části článku.

 
 

Související

Škola pečení: cheesecake

Cheesecake vždy sklidí nadšený potlesk!

Jak na to: dokonalý cheesecake

Objevují se vám při pečení na cheesecaku trhliny? Zkuste některou z ověřených rad Stáni Moravcové, redaktorky časopisu...

Jak upéct dokonalý cheesecake: díl 2.

V první části článku jsme probrali, jaké suroviny se používají na cheesecake, aby byl korpus křehký a náplň dokonale...

Jak na cheesecake bez pečení

Když je venku abnormální hic, nechce se nikomu zapínat troubu. A přesto můžete připravit dezert nad dezerty. Cheesecake...
REKLAMA

Přidat komentář