Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládový koláč s pomeranči

Čokoládu milujeme pro její hutnou, plnou chuť. V tomto koláči se skvěle odpíchne od svěžích pomerančů. Každé sousto se sladce rozpouští na jazyku. Neodolatelné!

Vydání: 2009/12
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: Na 8 řezů
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 1 balení křehkého těsta (koupíte v chladicích boxech v supermarketech)
    • 125 g másla
    • 200 g tmavé čokolády
    • 5 vajec
    • 220 g třtinového cukru
    • nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva ze 2 pomerančů (pokud možno bio)
    • 70 g hladké mouky
    • kandovaná pomerančová kůra, nakrájená na proužky

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 24 centimetrů vyložte těstem, propíchejte vidličkou, zakryjte ho pečicím papírem, zatižte suchými fazolemi a deset minut předpékejte. Pak sejměte papír s fazolemi a pečte ještě dalších deset minut.

2 Máslo a čokoládu rozpusťte. Vejce s cukrem promíchejte v ohnivzdorné misce, postavte ji nad kastrol s vroucí vodou a šlehejte, až směs začne tuhnout. V tu chvíli přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslem, pomerančovou kůru, šťávu a mouku.

3 Náplň vlijte do předpečeného korpusu a pečte 15–20 minut tak, aby ztuhla. Vychlaďte. Hotový ozdobte kandovanou pomerančovou kůrou; případně ho můžete poprášit kakaem holandského typu

 

Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, právě jsem zkusila tento koláč. Mám však dotaz. Náplň mi v jedné třetině koláče praskla. Objevila se puklina, která se ještě v troubě vzedmula. Koláč jsem tedy po 12 min pečení vyjmula, párátkem udělala do náplně dírky a vypustil se vzduch. Puklina splaskla, ale prasklina na koláči zůstala. Nevíte kde by mohl být problém? Také se mi náplň nevešla celá na koláč. Zbyla mi téměř polovina. Mám koláčovou formu s vyjímacím dnem s výškou okraje 25 mm. Tak nevím, zda by to mohlo hrát roli. Děkuji za radu. Katka Fialová
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Katko,
nemyslíme, že byste někde udělala chybu nebo že by byl omyl v receptu. Spíše bychom řekli, že takto hutné čokoládové náplně budou mít tendenci praskat téměř vždy. Což jim ovšem určitě neubere na chuti :-). Možná by mohla pomoci nižší teplota v troubě a delší doba pečení (třeba cheesecakům tenhle přístup velmi svědčí). Určitě bychom před pečením propíchali korpus vidličkou, což doplníme i do textu. Formu bychom volili vyšší (zhruba 4 cm) nebo případně příště, když už máte se svou formou zkušenost, udělejte náplně polovinu. Doufáme, že jste si na koláči (i přes značně "dobrodružnou" přípravu) moc pochutnali. Mějte se krásně, Martina

Přidat komentář