Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánoční sušenky

Vánoční sušenky, italské biscotti, jsou nejlepší namáčené do dezertního vína – třeba slámového, portského, marsala, vin santo… Ostatně, můžete ho darovat k nim!
Vydání: 2009/12
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Počet porcí: Na asi 70 koleček
Doba přípravy:
Pečení: 40 minut
P
Cukroví Italská

Ingredience

    • 350 g hladké mouky + na podsypání
    • 2 lžičky kypřicího prášku
    • 1 lžička skořice
    • 1⁄2 lžičky mletého nového koření
    • špetka muškátového květu
    • 250 g světlého třtinového cukru
    • 3 vejce, rozšlehaná
    • nastrouhaná kůra z 1 biopomeranče
    • 85 g rozinek
    • 85 g kandovaných třešní
    • 50 g loupaných mandlí (nesolených)
    • 50 g loupaných pistácií (nesolených)

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 170 °C. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, koření a cukr. Přidejte vejce, pomerančovou kůru, a jakmile se těsto začne spojovat, zpracujte ho rukama na pracovní ploše poprášené moukou. Když je hmota hladká a pružná, přidejte do ní ovoce a ořechy.

2 Rozdělte těsto na čtvrtiny a z každé vytvořte asi 30 cm dlouhý váleček. Vždy dva válečky položte na plechy vyložené pečicím papírem, dostatečně daleko od sebe. Pečte 25–30 minut, až těsto zpevní, ale stále je ještě bledé. Vyjměte a nechte pár minut chladnout na mřížce, až se dá váleček uchopit rukou. Troubu ztlumte na 130 °C.

3 Pomocí vroubkovaného nože na chleba z válečků šikmo krájejte centimetr silné plátky. (V této podobě je můžete dát na tácek a zamrazit a pak uchovat ve vzduchotěsné nádobě až dva měsíce.) Kolečka rozložte na plechy vyložené pečicím papírem a pečte dalších 15 minut dozlatova (mražená potřebují 20 minut pečení). Nechte zcela vychladnout. V uzavřené nádobě vydrží až jeden měsíc.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dvoubarevná klubíčka

Jedlé dárky

Přidat komentář