Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Perníčky

Měkké hned po upečení!

Autor:
Hodnocení:
170 (hlasů)
Doba přípravy: Do 20 minut
PT10M
Pečení 0:10
Cukroví

Ingredience

    Na těsto

    • 140 g moučkového cukru
    • 2 + 1 vejce (na potření)
    • 100 g Hery
    • 2 lžíce rozpuštěného medu
    • 2 lžičky perníkového koření
    • 1 lžička jedlé sody
    • 400 g hladké mouky

    Na polevu

    • 1 bílek
    • 150 g moučkového cukru

     

Příprava jídla

1. V míse utřeme cukr se dvěma vejci a změklou Herou, přidáme med a koření. Do takto připravené hmoty vmícháme prosátou mouku smíchanou se sodou.

2. Vypracujeme těsto, které na válu ještě prohněteme. Vyválíme z něho placku a vykrajujeme silnější tvary, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem.

3. Nakonec potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se perníčky pěkně leskly. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

4. Prosátý moučkový cukr třeme s bílkem v míse, dokud nevznikne hladká bílá poleva (prosátím zabráníme, aby poleva ucpávala tvořítko).

Něco navíc

  • do těsta nedáváme více medu, než je uvedeno v receptu, jinak nám perníčky ztvrdnou
  • pokud se těsto lepí, poprášíme ho moukou a prohněteme
  • pokud se těsto rozpadá, přidáme lžíci mléka či vody
  • pokud poleva dostatečně nehoustne, přidáme lžičku kukuřičného škrobu/Solamylu
  • do polevy můžeme přidat lžičku citronové šťávy
  • hotové perníčky jsou nejen lákavou pochoutkou na našem stole, ale poslouží i jako ozdoba vánočního stromku

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Norimberské perníčky

14x perníčky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Jsou senzační!
Obrazek uzivatele
Asi dělám něco špatně,ale těsto se mi pořád lepí ač přidávám mouku a perníčky jsou po upečení tvrdé :-(
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Kateřino, důvodů může být více, ale nezoufejte, věřím, že se společně dobereme k tomu, kde je zakopaný pes :-)! Od stolu se soudí těžko, takže to prosím neberte tak, že jste něco pokazila vy osobně, jsou to možnosti, co se mohlo stát. Navíc, občas se zkrátka stane něco mezi nebem a zemí, a přestože bylo vše správně, výsledek je hotová kalamita...
1) V těstě bylo příliš mnoho medu - lžíce byly spíše vrchovaté nežli zarovnané.
2) Záměna ztuženého rostlinného tuku za máslo. Máslo je samozřejmě vždy lepší volba (co do složení, chuti a vůně), ale může vést k trochu tvrdšímu výsledku, který bude po upečení ke změknutí potřebovat trochu času. Když dáte do krabice s perníčky jablíčko, půjde měknutí rychleji.
3) V těstě je příliš mnoho mouky. Těsto na perníčky (na rozdíl třeba od křehkého) potřebuje opravdu dobře propracovat. Než se tedy pustíte do přidávání mouky, dejte hnětení nějaký čas. Je to "makačka", ale vyplatí se :-)! Pokud není zbytí a je opravdu potřeba přidat mouka, těsto jen lehce poprašte a opět důkladně propracujte. Bohužel hranice mezi dokonalým těstem a tvrdou moučnou hroudou s kořením je docela tenká :-(.
4) Doba pečení je velmi individuální záležitost. Každá trouba (i od jednoho výrobce) peče maličko jinak. Řiďte se prosím hlavně vlastní zkušeností s nastavením ideální teploty a vyzkoušejte třeba různé časy pečení. U cukroví i minuta hraje roli...
Držíme palce, ať je druhá várka perníčku dokonalá. Krásný den, redakce Apetitu

Přidat komentář