Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Guláš s čepicí z listového těsta

‚Poklička‘ z listového těsta není pouhou ozdobou – má také svůj účel: maso pod ní je měkounké, jak jen dušené maso může být, ale díky otvorům v těstě zároveň propečené.

Vydání: 2004/5
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
PT40M
Pečení 0:40
Britská

Ingredience

    • 1 kg hovězího masa (kližka, plátky  zadního) nakrájeného na drobné kostičky
    • 5 lžic rostlinného oleje
    • 4 středně velké cibule nakrájené nadrobno
    • 4 prolisované stroužky česneku
    • 6 lžic rajčatového pyré nebo krájených loupaných rajčat  Valfrutta v konzervě
    • 4 menší kořenové petržele a mrkve, obojí velmi drobně nakrájené
    • 4 větvičky čerstvého tymiánu;  jednu si ponechte na ozdobení
    • sůl, čerstvě mletý pepř
    • 1 malé vejce na potření
    • 500 g žampionů nebo jiných čerstvých hub nakrájených na plátky

    Na pokličku:

    • 200 g koupeného listového těsta

     

Příprava jídla

1. Na rozpáleném oleji restujte cibulku, až bude tmavě hnědá. Ke konci přidejte česnek.

2. Na tomto základu maso asi tři minuty zprudka ze všech stran opékejte. Podlijte horkou vodou, ale jen tak, aby nebylo úplně ponořené; zmírněte teplotu a půl hodiny zvolna duste. Přidejte zeleninu, tymián, sůl, pepř a pomalu vařte ještě 30–50 minut. Houby přidejte až na posledních pět minut vaření.

3. Vmíchejte pyré nebo krájená rajčata a směs nechte vychladnout.

4. Tymián vyjměte. Těsto rozválejte na výšku asi půl centimetru a vykrojte kolo ve velikosti zapékací misky. Vyřízněte v něm otvor (třeba pomocí šroubovacího uzávěru na lahve), aby během pečení mohla unikat pára.

5. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Masovou náplň vložte do misky a přikryjte pokličkou z těsta. Vnitřní okraj misky můžete potřít bílkem a těstovou čepici vmáčknout dovnitř tak, aby se okraje trošku slepily. Díky tomu nebude mít tendenci z guláše ‚utíkat‘. 

6. Pokličku potřete zbylým vejcem.

7. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40 minut, až je těstová čepice krásně zlatavá.

8. Misku opatrně přesuňte na velký podnos a ozdobte snítkou tymiánu. Vypečené těsto poslouží jako ideální příloha, ale pro větší jedlíky můžete nachystat i brambory nebo knedlíky.

Tip Apetitu:
Pilíři, které by měly doslova podpírat police ve vaší spíži, jsou konzervovaná rajčata Valfrutta. Konzistenci si vyberte podle vlastní chuti a potřeby: k dostání je pyré (pod názvem ‚passata‘), krájená či celá loupaná rajčata, vše bez barviv a dochucovadel. Pomůžou zahustit omáčky, dušená masa i polévky. Chuť plná sluníčka je u Valfrutty zaručena.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Absolutní pochoutka, vařím tento guláš asi 2 roky minim.1x za měsíc, a to klasický guláš moc nemusím, tento je opravdu skvělý.Nyní už vynechávám zapékání, z jistového těsta upeču čtverce a podávám jako přílohu.Doporučuji

Přidat komentář