Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Gazpacho

Na tuto studenou zeleninovou polévku původem ze Španělska má snad každá jižanská rodina svůj recept. Základ ale zůstává, a tím je čerstvá zelenina, nejlépe z vlastní zahrádky. Klíčem k úspěchu jsou hlavně chutná, pěkně vyzrálá rajčata.

Vydání: 2005/8
Autor:
Hodnocení:
28 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení: 2 hodiny
PT10M
Pečení 0:10
Polévka Středomořská

Ingredience

    • 600 g rajčat
    • 2 šalotky, nakrájené nadrobno
    • 2 papriky (libovolné barvy), zbavené jádřinců a nakrájené nadrobno
    • 1 středně velkou salátovou okurku
    • 3 stroužky česneku
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 100 ml suchého červeného vína
    • 2 lžíce červeného vinného octa
    • sůl, čerstvě mletý pepř a cukr na dochucení
    • pár kapek worcesterské omáčky na dochucení

    Na ozdobu:

    • 4 plátky bílého chleba + 2 lžíce olivového oleje
    • na opečení

     

Příprava jídla

1. Rajčata na vrchu lehce nařízněte do kříže a vložte na 1 až 2 minuty do vařící vody. Potom je vyjměte (snadno to jde děrovanou naběračkou), oloupejte a pokrájejte na drobno.

2. Do mixéru vložte rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek a rozmixujte na hrubší hmotu. Okurku oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi ji přidejte k rozmixované zelenině. Znovu mixujte dohladka. Podle chuti dolaďte solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky pořádně vychladit.

3. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Chléb nakrájejte na kostičky, nasypte je na plech nebo do skleněné misky, pokapte olivovým olejem a opečte dorůžova (trvá to zhruba 10 minut). Chlebovými krutonky posypte vychlazenou polévku těsně před podáváním.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.8/05, str.30
Obrazek uzivatele
Vynikající! Přesně takto chutnající gazpacho jsem hledala!
Obrazek uzivatele
***
Obrazek uzivatele
Skvělé! V horku přijde k chuti.

Přidat komentář