Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Studené polévky, které vás v horku osvěží a posílí vaši imunitu

Studené polévky, které vás v horku osvěží a posílí vaši imunitu
ZDROJ: Apetit

Když už jsou vedra neúnosná, přichází na řadu studená kuchyně. Nemusíte skončit jen u pomazánek a sendvičů. Skvělým obědem, večeří i svačinou jsou studené polévky. V našem výběru pod článkem jich najdete hned několik! 

Studené polévky mají svou tradici v Polsku, Litvě, Španělsku, Portugalsku či Rusku. Se stoupajícími teplotami je po receptech na ně čím dál větší sháňka. Kromě osvěžující schopnosti mají ještě jednu velkou výhodu –⁠ všechna zelenina je v nich syrová, to znamená, že obsahuje víc vitaminů a minerálů než je tomu u vařených polévek.

  • Potřebovat budete tyčový ponorný mixér, dobře to jde v tom běžném stolním.

Nejslavnější studené polévky

Chlodik

Chlodnik je studená polévka z Polska, kde se zpravidla připravuje z čerstvě uvařené červené řepy. Verze ze sterilované řepy šetří čas a řeší i ochucení. Lák polévce dodá chuť a je sladkokyselá právě tak akorát.

  • Čím je chlodnik studenější, tím lepší – klidně jej připravte předem, v lednici vděčně počká do doby podávání.

Okroška

Okroška je klasická ruská studená polévka, která se skládá z nakrájené zeleniny, vařeného masa a brambor v základu z kvasu (kvašený pšeničný nápoj) nebo kefíru. Region od regionu se recepty na okrošku trochu liší, někde se v něm objevuje vepřový jazyk, jinde klobása, šunka, uzená ryba, třešně či jablka.

  • Téměř všechny verze polévky obsahují okurky, šalvěj, kopr, ředkvičky a vejce uvařená natvrdo.
  • Říká se, že poměr zeleniny a masa by měl být vždy 1:1.

Gazpacho

Osvěžující, chladivá a kyselá chuť – tak lze popsat španělské gazpacho. Jde o studenou polévku z drcených rajčat, nadrobno nakrájených okurek, cibule, papriky, krutonů, octa a olivového oleje.

  • Tento pokrm údajně vznikl jako lehký oběd, který Španělky nosily svým mužům na pole, aby je ochladily před horkým sluncem.
  • Později se začala polévka podávat na závěr hlavních jídel a dnes je oblíbeným letním předkrmem.

Ajo blanco

Ajo blanco je andaluská studená mandlová polévka a je předchůdkyní gazpacha. Vznikla prý ve středověku, kdy Portugalsku vládli Maurové. Údajně však její původ lze vystopovat až do starověkého Říma.

  • Ajo blanco se připravuje z bílého chleba nasáklého octovou vodou, česneku a mandlí.
  • Moderní recepty obsahují mléko či zelené hrozny.

Zdroje informací: Eating Well, časopis Apetit, BBC Good Food

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč