Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bešamelová omáčka

Jedna ze základních omáček francouzské kuchyně neodmyslitelně patří například k zapékaným jídlům (gratinům) i k italským lasagním.

Vydání: 2010/3
Autor:
Hodnocení:
13 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 750 ml
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření 0:20
Omáčka Česká

Ingredience

    • 600 ml plno- či polotučného mléka
    • 1 malý bobkový list
    • hrst petrželkových stonků (nemusí být)
    • 6 zrnek černého pepře
    • 1/2 střední cibule se zapíchanými hřebíčky (nemusí být)
    • snítka čerstvého tymiánu či sušený tymián (nemusí být)
    • 50 g másla
    • 40 g hladké mouky
    • muškátový oříšek či květ a sůl, případně mletý bílý pepř na dochucení

Příprava jídla

1 Do rendlíku dejte asi dvě třetiny mléka, bobkový list, petrželku, pepř a cibuli i tymián a přiveďte k mírnému varu. Sceďte do džbánku.

2 Rendlík vymyjte a osušte. Pak ho vraťte na plotnu a na nízkém plameni v něm rozpusťte máslo. Přisypte mouku a míchejte vařečkou nebo pružinovou metlou. Pár minut za stálého míchání opékejte tak, aby se mouka lehounce zabarvila. Pak rendlík sejměte z vařiče, do vzniklé jíšky zapracujte studené mléko. Zbývající teplé ochucené mléko přilijte natřikrát a za stálého míchání.

3 Rendlík vraťte na plotnu a na nízkém plameni přiveďte k varu. Jemně míchejte a vařte asi patnáct až dvacet minut (od chvíle, kdy usoudíte, že směs už nebude dále houstnout, vařte ještě pět minut). Osolte a dochuťte muškátovým oříškem, případně bílým pepřem a vyšlehejte doleskla.

NĚCO NAVÍC
Mouky mívají odlišnou kvalitu, a tak můžete postupovat i ,od oka‘. Rozpusťte máslo a postupně přisypávejte mouku tak, aby vznikla jíška. Pak po trochách přilévejte mléko. Pokud omáčky navaříte víc, než spotřebujete, nezoufejte. Bešamelová omáčka vydrží v lednici až tři dny a v mrazáku tři měsíce, můžete si ji tedy navařit do zásoby.

 

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář