Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gratinovaný tvaroh s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1511 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 139 g
Tuky 68 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Místo obligátní nedělní bábovky podávejte tentokrát něco lehčího. Uvidíte, že vás jahody zapečené s tvarohem po masovém chodu příjemně osvěží. Gratinovaný tvaroh s jahodami je lehký dezert, kterým zabodujete u dětí i dospělých. 

Suroviny

mléko 200 ml
sůl 1 špetka
škrob 2 ČL
kukuřičný
vejce 2 ks
oddělené žloutky od bílků
polotučný
smetana 125 ml
jahody 300 g
umyté a podélně rozpůlené
k posypání
mandle plátky
pražené, na ozdobení

Postup

1

V rendlíku přiveďte k varu mléko (dvě lžíce nechte zvlášť v misce) s vanilkovým luskem a polovinou cukru.

2

V misce s mlékem rozmíchejte škrobovou moučku a touto směsí zahustěte vařící mléko. Za stálého míchání nechte dvě minuty povařit. Vanilku vyjměte, rendlík odstavte, nechte trochu zchladnout a metlou postupně vmíchejte žloutky a tvaroh.

3

Smetanu ušlehejte v čisté misce.

4

Z bílků se zbytkem cukru ušlehejte v jiné misce tuhý sníh a se smetanou jej opatrně přimíchejte do tvarohu.

5

Jahody rozložte do šesti mističek z ohnivzdorného skla, přelijte tvarohovým krémem a v grilu zapékejte asi 8–10 minut, až povrch lehce zhnědne. Posypejte cukrem a plátky mandlí.

Tip Apetitu

  • Aby byl sníh opravdu tuhý, šlehejte nejprve samotné bílky, cukr přidejte až nakonec a znovu krátce vyšlehejte.
  • Chcete-li na dezertu vytvořit slabou zkaramelizovanou vrstvu, posypejte dezert na poslední minutu až dvě grilování troškou krupicového nebo vanilkového cukru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/5

Komentáře

13.09.2007 16:38
tak nevim,kdo mohl dát tomuhle receptu 168 palců, já jsem teda větší nesmysl ještě neviděla...tak jednak se to popisované množství v žádném případě nevejde do 6 mističek, já bych jich potřebovala min 2x tolik..zapékat 8-10 min...ještě po 15 min byl obsah úplně tekutý pod ugrilovanou krustičkou, takže jsme vypli gril a zapékali zhruba půl hodiny...no ani potom to nebyla žádna nadýchana kompaktní hmota...navíc se upekly jahody a pustily také šťávu...a klidně jsem místo čerstvých mohla dát jahodový kompot a vyšlo by to nastejno...takže když to shrnu:děsně moc práce při přípravě, našlehat sníh,šlehačku atd, drama při zapékání a výsledek, kterým se svým hostům opravdu nepochlubíte...my nakonec přibrali na pomoc dlouhé piškoty, kterými jsme tu kejdu nabírali:-))))))
21.04.2008 13:21
díky za "tip".Chtěla jsem se do toho pustit,ale po tomto příspěvku ani náhodou,protože jsou vaše připomínky zcela logické.Ale aspoň jsem se pěkně zasmála,při představě toho tyjátru.
13.05.2008 15:48
Nenechala jsem se odradit a zkusila jsem a výsledek byl vynikající! Přidala jsem raději ještě 2 lžičky škrobu. Jahody lze nahradit i zmrzlým lesním ovocem. I když se dole v misce utvoří troška šťávy z ovoce, ničemu to nevadí. Celá rodina dává palec!

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč