Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hot cross buns

Položte celý plech s těmito britskými křížovými bochánky doprostřed stolu, ať si každý vybere sám. Nejlepší jsou ještě teplé, rozkrojené a potřené máslem. Lahůdka nejen na Velikonoce.
Vydání: 2010/4
Autor:
Hodnocení:
51 (hlas)
Počet porcí: Na 20 kousků
Doba přípravy:
Kynutí: 2 hodiny
Pečení: 18 minut
P
Chléb a pečivo Britská

Ingredience

    • 500 g hladké mouky 00 (s vysokým obsahem lepku) + na poprášení 1⁄2 lžičky soli
    • 85 g třtinového cukru
    • 2 lžičky mleté skořice
    • 1 lžička mixed spice
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • 50 g másla, pokrájeného + na vymazání
    • 7g sáček instantního droždí (dává se přímo do těsta, vyrábí např. Dr. Oetker)
    • 140 g směsi sušeného ovoce
    • 150 ml mléka

    Na kříže a na ozdobení
    • 3 lžíce hladké mouky
    • 3 lžíce zlatého sirupu (pod označením golden syrup prodává Tesco či Marks & Spencer) nebo medu

Příprava jídla

1 Ve velké míse promíchejte mouku, sůl, cukr a koření. Přidejte máslo a prsty ho ve směsi rozdrobte. Vmíchejte instantní droždí a sušené ovoce (větší kusy pokrájejte na kostičky). Lehce ohřejte směs mléka a 150 ml vody. Přilijte do mísy a vypracujte měkké a soudržné těsto.

2 Vyklopte hmotu na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte asi pět minut, až přestane být lepivá. Rozdělte na dvacet stejných kousků a vyválejte z nich koule. Vyšší plech vyložte papírem na pečení a lehce ho pomažte máslem. Rozložte na něj bochánky kousek od sebe. Opatrně zakryjte pomaštěnou potravinovou fólií nebo celé vložte do velkého plastového sáčku a nechte na teplém místě kynout dvě hodiny.

3 Troubu předehřejte na 190 °C. Na kříže promíchejte tři lžíce mouky a dvě lžíce studené vody tak, abyste získali hladkou pastu. Dejte ji do plastového sáčku a ustřihněte mu růžek. Na každý bochánek namalujte kříž. Pečte patnáct až osmnáct minut dozlatova.

4 Zvolna ohřejte sirup nebo med a po vytažení z trouby jím bochánky potřete. Podávejte teplé.

NĚCO NAVÍC Bochánky můžete ještě před potřením sirupem zmrazit.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pascha

Sladké Velikonoce!

Přidat komentář