Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort Harlekýn

Malý harlekýn se zdobí jen na povrchu, my doporučujeme plněný i uvnitř.

Autor:
Hodnocení:
98 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: na formu 24cm
Doba přípravy: Více než hodinu
+ doba na chlazení a zdobeníPečení: 45 minut
PT45M
Pečení 0:45
Dort Česká

Ingredience

    • 120 g krupicového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 30 g kakaa holandského typu
    • 5 vajec
    • 130 g polohrubé mouky
    • 4 lžíce oleje
    • máslo a hrubá mouka na formu

    NA PAŘÍŽSKOU ŠLEHAČKU

    • 350 ml smetany, minimálně 33%
    • 30 g krupicového cukru
    • 45 g kakaa holandského typu

    NA OZDOBU

    • 200 ml smetany na šlehání, minimálně 33%
    • 25 g hořké čokolády, hrubě nastrouhané

     

Příprava jídla

1 Den předem svařte 350 ml smetany s 30 g cukru a 45 g kakaa na pařížskou šlehačku. Po vychladnutí uložte v chladničce.

2 Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte a vysypte dortovou formu (my jsme použili o průměru 20 cm). Vejce rozklepněte do mísy, přidejte krupicový a vanilkový cukr a vyšlehejte do husté bílé pěny. Vmíchejte olej a nakonec prosátou mouku s kakaem. Těsto vlijte do formy a uhlaďte stěrkou do roviny.

3 Pečte asi 45 minut tak, aby se těsto nelepilo na špejli. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak odstraňte boky. Vychladlý dort překlopte na pečicí papír a rozkrojte na půl.

4 Vyšlehejte pařížskou šlehačku a zhruba třetinou potřete vršek spodního korpusu. Přiklopte druhým plátem a celý povrch i boky pomažte tmavou šlehačkou (část si nechte na zdobení) a uhlaďte. Zbylou ušlehanou bílou smetanou postříkejte vršek dortu a dozdobte pařížskou šlehačkou a čokoládou.

TIPY & TRIKY

  • Když korpus na harlekýn upečete raději den předem, půjde lépe rozkrojit. Nenaplněný se dá zmrazit a skladovat až 4 měsíce. Aby zůstal vláčný, zabalte ho ještě vlahý do alobalu a zamrazte. Do smetany můžete přidat ztužovač, ale samotná je lepší a ta 40% se bez něj hravě obejde.
  • Pařížskou šlehačku můžete připravit i zcela bez cukru, popřípadě ho dát méně podle chuti.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dort pro každou příležitost

Cukrárna u vás doma

Komentáře

Obrazek uzivatele
Nevím co dělám špatně ale po upečení je korpus hrozně nizký, vůbec nevyběhl, nemá se tam dávat prášek do pečiva? Tady v receptu psaný není.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, dort by měl vyběhnout i bez kypřidla, jen díky pěně z cukru a vajec, které je nutné šlehat dostatečně dlouho, aby byla krásně pevná a nadýchaná. Recept jsme upravili, aby byl lépe srozumitelný a nepletlo se množství kakaa použitého do pařížské šlehačky a do korpusu.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, já jsem pro jistotu přidala lžičku prášku do pečiva, ale i tak je to jen hutná placka :-(
Obrazek uzivatele
Dobrý den Kamilo, tak to už opravdu nevíme. Nám se dort povedl, jak vidíte na obrázku. Při nejbližší příležitosti ho pro jistotu upečeme znovu a uvidíme.
Obrazek uzivatele
Čerstvé novinky z redakce: Dort jsme přepekli. Vyzkoušeli jsme několik variant přípravy korpusu a nejvíce se nám osvědčilo vyšlehat vejce s cukrem, přidat olej a nakonec mouku s kakaem. Kypřicí prášek není potřeba, korpus krásně vyběhne. Postup jsem tady v receptu upravila. Za tímto už si vážně stojíme a povede se každému. Harlekýn je mňam!
Obrazek uzivatele
Dobrý den, recept jsem vyzkoušela ahned dvakrát - poprvé jsem si ho špatně přečetla a mouku s kakaem jsem přidala k vajíčkům do robota a všechen vzduch se vyšlehal pryč.. ale i tak jsem to upekla, vyšla mi z toho tuhá placka, ale s višňovou marmoškou to byla dobrota - no nicméně to neměnilo nic na tom, že potřebuji dort na oslavu a tak jsem se do toho pustila znovu - a do vaječné hmoty mouku s kakaem jen lehce zamíchala...a povedl se na jedničku!
Obrazek uzivatele
Super! Jsme moc rádi, že jste to po prvním neúspěchu nevzdala... To by byla škoda! Doufáme, že se oslava vydařila a oslavenec měl radost.

Mějte se moc krásně, Martina
Obrazek uzivatele
Recept není dobře napsán,ne pro začátečníky.Je třeba zdůraznit že do ušlehané hmoty se mouka s kakaem vmíchává lehce opatrně vařečkou a je lepší olej vmíchat až nakonec.
Obrazek uzivatele
Dobrý den - asi se ptám úplně natvrdle, ale co přesně znamená "svařit smetanu na šlehačku"? Že v kastolku ohřeju dané množství šlehačky, cukru a kakaa a po dokonalém spojení nechám odstát a šoupnu do ledničky? Druhý den mi půjde šlehačka bez problému vyšlehat jako ta klasická bílá? Děkuji za odpověď.
Obrazek uzivatele
Ano, přesně jak píšete. Znamená to, že všechny tři uvedené věci společně smícháte v rendlíku, lehce povaříte, necháte vychladnout, dáte do ledničky a druhý den vyšleháte.
Držíme palce, ať se dort podaří!
Apetit
Obrazek uzivatele
Ještě se zeptám - jaký je pak rozdíl mezi touto šlehačkou a šlehačkou pařížskou, kterou tak přímo koupím v obchodě? :) děkuji

A poslední - nepotřebuju na šlehání použít nějaký ztužovat nebo tak něco? aby se mi krém neroztekl?
Obrazek uzivatele
Samozřejmě si klidně můžete usnadnit práci a koupit si hotovou pařížskou šlehačku. Ovšem při domácí výrobě sama rozhodujete, jaké kakao použijete.
Krém je šlehačkový a jako šlehačka se i chová. Samozřejmě nevydrží neměnný a dort tak patří k přímé spotřebě. Pokud se obáváte, že šlahačka utrpí na kráse a "spadne", můžete použít ztužovač. My se snažíme mít, krémy co "nejčistší", bez přidaných látek. Ale samozřejmě pokud chystáte převoz nebo přesun a máte obavu, použijte ho, pro jednou se rozhodně nic nestane.
Obrazek uzivatele
Precetla jsem si jak recept tak komentare, a vse delala podle navodu dokonce poprve v zivote jsem mouku s kakaem prosala a vmichavala opravdu pomalu, stejne to bylo nizke a hutne....:-/
Obrazek uzivatele
Perfektni,me se povedl na jednicku,holky chyba bude ze jste spatne vyslehali zloutkovou penu,musite slehat opravdu hooodne dlouho
Obrazek uzivatele
Korpus krásně vyběhl. Je to opravdu tím našleháním vajec s cukrem do pěny - šlehala jsem asi 15 minut v robotu a potom mouku s kakaem přidávala po lžících.
Obrazek uzivatele
Koupila jsem si za 200 kc knihu s recepty od Apetito a dnes jsem opravdu byla jako Harlekyn z cirkusu. Recept podle me neni povedeny, korpus vysel prilis tvrdy a ve spojeni s jemnou slehackou je absolutni propadak. Ted cekam navstevu a nevim, co jim misto tohoto dortu nabidnu. Plus tolik casu vnivedz.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, velmi nás mrzí, že se Vám dort nevydařil. Bohužel Harlekýn klame tělem, a přestože se zdá na první pohled jednoduchý, jeho příprava skrývá pár úskalí a ne každému se vydaří. Doufáme, že s ostatními recepty v knize budete spokojená.
Obrazek uzivatele
Povedl se mi hned napoprvé a ještě jsem ho dělala z dvojnásobné dávky ;-) Mám fakt radost :-) Když jsem šoupla formu do trouby, mrkla jsem na komentáře a čekala, co z ní vyleze. Takže zkušenost je asi taková, opravdu pořádně vyšlehat vejce a olej taky dávám vždy až jako poslední.
Obrazek uzivatele
Pokud budu postupovat podle návodu, jak mám z 5 vajec, trochy cukru vyšlehat BÍLOU pěnu? :)
Obrazek uzivatele
díky za diskuzi (hlavně díky p. Marii Maierové), škoda, že jsem si ji nepřečetla před upečením prvního korpusu, který je nízký a hutný :( ..alespoň, že ten druhý se povedl (je krásně vysoký a nadýchaný)...mňam! :)
Obrazek uzivatele
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Ve Vaší kuchařce "Ubrousku prostři se", kde je tento recept uveden, je odlišnost. Cukr a vajíčka se nejdříve mají šlehat nad horkou lázní a po-té ušlehat do husté pěny. Je nutné tento krok realizovat? Stačí vyšlehat zastudena? Děkuji moc, Monika
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Moniko, krok se šleháním nad vodní parou byl do kuchařky přidán na základě komentářů čtenářů, kteří s tímto receptem "bojují" a nedaří se jim. Vejce s cukrem je potřeba vyšlehat opravdu důkladně, aby těsto i bez prášku do pečiva zůstalo nadýchané. Teplo vodní páry pomáhá žloutky stabilizovat. Můžete tento krok jistě vynechat, ale na šlehání vajec si dejte opravdu záležet. Držíme palce, ať se Harlekýn podaří, redakce Apetitu

Přidat komentář