Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krůta s javorovým sirupem a salátem s dýní

Salát je báječným doplňkem voňavého krůtího masa s nasládlou šťávou. Podávat ho můžete vlahý i studený. Recept nám prozradil šéfkuchař Petr Hajný.

Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
+ doba na odležení
PT3H
Pečení 3:00
Maso Středomořská

Ingredience

    • 1 krůta o váze 3,5–4 kg (viz Tipy & triky)
    • hrubozrnná či vločková mořská sůl
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 3 jablka, omytá
    • 2 svitky skořice
    • 4 hvězdičky badyánu
    • 100 ml javorového sirupu
    • 1 snítka tymiánu
    • 150 g čerstvého másla

    NA SALÁT

    • 200 g dužiny muškátové dýně
    • 3 papriky (červené i zelené), omyté
    • 100 g šalotek, oloupaných a spařených horkou vodou
    • 1 snítka rozmarýnu
    • 6 lžic olivového oleje
    • 3 lžíce bílého balzamikového octa
    • 1 lžíce medu
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1–2 snítky hladkolisté petrželky

Příprava jídla

Krůtu očistěte od případných zbytků brk – silnější vytahejte pinzetou, chmýří opalte nad ohněm. Maso uvnitř i vně omyjte a osušte. Pak ze všech stran osolte, pokapejte olejem a vetřete důkladně do kůže. Nechte v chladu, nejlépe přes noc odležet.

2 Pokud nemáte krůtu zformovanou z obchodu, udělejte pod biskupem otvor v kůži a protáhněte jím křížem konce stehen. Křídla ohněte v kloubu a založte za zády, aby krůta při pečení držela tvar a neodlamovala se stehna a křídla. Z jablek vykrojte jádřince a nakrájejte na klínky.

3 Předehřejte troubu na 160 °C. Břišní dutinu krůty naplňte nakrájenými jablky a přidejte k nim celou skořici a hvězdičky badyánu. Krůtu přesuňte do pekáče a položte ji prsy dolů. Než se rozehřeje trouba, začněte připravovat máslo s javorovým sirupem na potírání.

4 Máslo pokrájejte na menší kousky (bude se tak lépe rozpouštět) a vložte do rendlíku společně se snítkou omytého a osušeného tymiánu. Kastrůlek postavte na sporák a na mírném ohni nechte máslo úplně rozpustit. Přilijte javorový sirup, prošlehejte metličkou, abyste získali kompaktní hmotu, a odstavte z ohně.

5 Plochým štětcem nebo peroutkou potřete připravenou krůtu. Teplé máslo na studeném mase tuhne a opakovaným natíráním se utvoří po celém povrchu souvislá vrstva javorového másla. Krůtu v pekáči podlijte trochou vody, zakryjte poklicí nebo alobalem, snižte teplotu na 130 °C a pečte doměkka; celkem asi 3 až 3,5 hodiny.

6 Během pečení krůtu přelévejte javorovým máslem a vypečenou šťávou. Po hodině odkryjte, krůtu otočte a pokračujte v pečení a přelévání. Když je maso měkké, zvyšte teplotu na 190 °C a asi 15 minut dopékejte dozlatova; javorový sirup na povrchu krásně zkaramelizuje. Nechte chvíli odpočinout a naporcujte.

PEČENÝ ZELENINOVÝ SALÁT

  • OKRÁJEJTE z dýně slupku, z paprik odstraňte semeník a vše nakrájejte na kostky o hraně 1 cm. Zeleninu přendejte na velký kus alobalu.
  • OCHUŤTE solí, pepřem, rozmarýnem a promíchejte s částí oleje. Směs zabalte a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut.
  • OPEČTE v pánvi na lžíci oleje spařené celé šalotky. Přidejte med, ocet a nechte zkaramelizovat. Po zchladnutí nakrájejte na tenké plátky.
  • PROMÍCHEJTE upečenou zeleninu z alobalu se šalotkami, zbylým olejem a nase- kanou petrželkou. Dochuťte solí a pepřem.

PORCOVÁNÍ A PODÁVÁNÍ

  • ODKROJTE prsa podél celé hrudní kosti. Začněte od krku, lžící odtahujte maso, a odkrajujte a odlupujte ho od kosti dozadu a dolů. Stejně vykrojte i druhé prso.
  • ODDĚLTE stehna od trupu. Stehna odtáhněte a odkrojte v kyčelním kloubu. Potom je ještě rozdělte na dvě části tak, že je v kloubu naříznete, vyvrátíte a dokrojíte nožem.
  • NAFILETUJTE prsíčka na tenké plátky napříč svalovými vlákny. Maso si při krájení přidržujte lžící, nebudou se vám lepit prsty a vypadá to elegantně.
  • PODÁVEJTE na každou porci část stehna a polovinu nakrájených prsíček. Doplňte zeleninovým salátem, plátky jablek z upečené krůty a přelijte šťávou.

TIPY & TRIKY

  • Nejchutnější jsou chlazené krůty, nejlépe přímo od farmáře. Můžete je koupit na trzích, v prodejnách drůbeže nebo si najít svého dodavatele z internetové nabídky. Mražené krůty mají po upečení sušší maso. V obou případech krůtu nasolte, potřete trochou kvalitního oleje a nechte do druhého dne v chladu odležet. Olej a sůl působí na křehkost masa, které je dříve měkčí, šťavnatější a chutnější.
  • Pomalé pečení při nízké teplotě brání vysoušení masa. Maso pečte nejdříve přiklopené a po změknutí ho dopečte ,na barvu‘. „Investovat čas se vyplatí,“ říká Petr Hajný.
  • Muškátová dýně je sladší a aromatičtější než jiné druhy u nás dostupných dýní. Po rozkrojení vyberte semena, odstraňte všechna vlákna a okrájejte vrchní slupku.
  • Šalotky oloupejte, vhoďte do vroucí vody a 2 minuty vařte. Slijte je, nechte okapat a teprve potom je opečte.
  • Skelet se zbylým masem vyhrává ten, kdo první dojedl. Nebo maso oberte a použijte do salátů, rizota, těstovin...

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krůta s nádivkou a šampaňskou omáčkou

Krůtí závitky s jablky a oříšky

24 úžasných dýňových receptů

Přidat komentář