Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Velikonoční zajíček

Ke svátkům jara prostě patří stylová ozdoba stolu a zákusek v jednom. My jsme se rozhodli pro zajíčka, snadné a rychlé těsto ale stejně dobře pasuje do formy na beránka nebo na bábovku.
Vydání: 2009/4
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: do forem o objemu 1,5l
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 45 minut
P
Koláč Česká

Ingredience

    • 3 vejce
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 300 g hladké mouky
    • 200 g krupicového cukru
    • 1 prášek do pečiva (20 g bezfosfátového)
    • kůra z ¼–½ biocitronu, podle chuti, nebo cca 2 lžičky mleté (drcené) sušené kůry
    • tuk na vymazání a mouka na vysypání
    • 2 celé hřebíčky (nemusí být)
    • moučkový cukr

Příprava jídla

1 Troubu zahřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Mezitím vyšlehejte vejce se smetanou do pěny a vmíchejte mouku smíchanou s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy nebo do několika menších. Pečte asi tři čtvrtě hodiny; špejle zapíchnutá a vytažená z těsta by měla být suchá. Nechte zchladnout ve formě, pak opatrně vyklopte a nechte ještě dochladnout na mřížce. Chcete-li, vpíchněte hřebíčky na místa oček, a poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC Pokud pečete na poslední chvíli, můžete do těsta přidat o 3 lžíce mouky víc. Díky tomu budete moci zajíčka nebo beránka vyklopit, aniž by musel dlouho chladnout, jen bude o něco hutnější. Beránka vždy raději nechte po vyklopení dochladnout na boku – ve vzpřímené poloze je náchylnější ke ztrátě hlavy.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tvarohový mazanec

Šlehačkový beránek

Staročeské medové perníky

Přidat komentář