Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kokosové kari s tofu

I tofu, ‚bílý sójový tvaroh‘, můžete připravit přímo labužnicky. Třeba jako rychlovku z jednoho hrnce.

Vydání: 2011/9
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Počet porcí: 2
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Vaření 0:30
Asijská

Ingredience

    • 200 g žampionů
    • 3 jarní cibulky
    • kousek čerstvého zázvoru (asi 2cm)
    • 2 stroužky česneku
    • 1 malá červená chilli paprička
    • sůl
    • 150 g cukrového hrášku
    • 200 g uzeného nebo obyčejného tofu
    • 1 lžíce slunečnicového (nebo jiného chuťově neutrálního) oleje
    • 200 g kokosového mléka
    • 2 lžíce limetové nebo citronové šťávy
    • pasta z chilli nebo sambal oelek
    • 1 lžíce nasekaných lístků koriandru

Příprava jídla

1 Houby očistěte vlhkou papírovou utěrkou, odřízněte z nich nohy a klobouky rozčtvrťte. Jarní cibulky očistěte, omyjte a bílou a světlezelenou část nakrájejte na jemné kroužky. Zázvor oloupejte a nakrájejte napřed na plátky a pak na nudličky. Česnek oloupejte, rozpulte a nasekejte na jemné plátky. Chilli papričku omyjte, stopku odstraňte a dužinu včetně semínek najemno nasekejte.

2 Cukrový hrášek omyjte, odřízněte z něj konce a odstraňte vlákna. Osolenou vodu přiveďte k varu, přidejte lusky a v klokotající vodě je vařte 2 minuty. Pak je v cedníku zchlaďte ledovou vodou, nechte okapat a šikmo nakrájejte na asi dvoucentimetrové kousky. Tofu nakrájejte na kostky o velikosti sousta.

Rozehřejte olej a houby v něm při prudkém žáru opékejte za stálého míchání asi 2 minuty. Přidejte cukrový hrášek, cibule, zázvor, česnek a chilli papričku a krátce opečte. Přilijte kokosové mléko a směs přiveďte k varu. Kari ochuťte limetovou šťávou a solí a podle chuti vmíchejte trochu chilli pasty. Přidejte tofu a prohřejte ho. Před podáváním posypte trochou čerstvého koriandru.

NĚCO NAVÍC
Ke kari můžete podávat trochu chilli pasty v mističce a skrojky limety, aby si mohl každý dochutit jídlo sám.
 

Recept je převzatý z knihy Rychlokurs vaření pro vegetariány. Cornelia Schinharlová, Ikar.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mrkvové placičky s bylinkovým dipem

Bulgurový salát s tofunézou

Knedlíky tofu & dvojí jahody

Špízy dýně & tofu

Teplý salát z napařované zeleniny a marinovaného tofu

Tofu pomazánka s mořskou řasou wakame

Nejen pro vegetariány: 30 jídel z biopotravin

reklama

Přidat komentář