Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Buchtičky s vinnou pěnou z vlašského ryzlinku

Vypečené buchtičky v nadýchané pěně.

Vydání: 2011/10
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT15M
Pečení 0:15
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 40 g droždí
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 200 ml vlažného mléka
    • 660 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • špetka mleté skořice
    • 360–400 g másla
    • 6 lžic smetany ke šlehání
    • 2 vejce + 2 žloutky
    • 50 g moučkového cukru, k podávání


    NA VINNOU PĚNU

    • 6 žloutků
    • 4–6 lžic krupicového cukru
    • 325 ml sladkého vlašského ryzlinku (my jsme použili výběr z bobulí )
    • nastrouhaná kůra z 1/2 velkého biocitronu
    • 200 g kuliček bílého hroznového vína, rozpůleného a vypeckovaného

Příprava jídla

1 Dno misky posypte lžící krupicového cukru, na něj nadrobte droždí a nechte ho v teplé místnosti nahřát, aby změklo. Potom jej lehce poprašte moukou a druhou lžící cukru, zalijte vlažným mlékem a rozmíchejte. Kvásek přikryjte čistou utěrkou a počkejte, až vzejde a napění.

Do mísy vsypte prosátou mouku se špetkou soli, vanilkový cukr a skořici, přidejte kvásek, 260 g zchladlého rozpuštěného másla, vejce, žloutky a smetanu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem.

3 V pekáči nebo na plechu s vyšším okrajem rozpusťte zbylé máslo. Těsto rozválejte na asi 2 cm vysoký plát zhruba o velikosti plechu a rozkrájejte ho na 2–3cm buchtičky. Ty pak ze všech stran vykoupejte v rozpuštěném másle přímo v pekáči a skládejte jednu těsně vedle druhé. Buchtičky nechte ještě asi 20 minut nakynout a pak je pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 15–20 minut dozlatova.

4 Těsně před podáváním si připravte pěnu. Na hrnec s vroucí vodou postavte mísu a nad párou šlehejte žloutky s cukrem, kapkou teplé vody a citronovou kůrou do pěny. Postupně přilévejte víno a šlehejte tak dlouho, až budete mít hustou, téměř tuhou pěnu. Mísu stáhněte z vodní lázně a ještě chvíli šlehejte. Pěnu rozdělte na talíře, přidejte hroznové víno, buchtičky sypané moučkovým cukrem a okamžitě servírujte, aby pěna nespadla.

NĚCO NAVÍC
Množství cukru do vinné pěny upravujte podle chuti a sladkosti vína. Ryzlink můžete nahradit jiným sladkým nebo dezertním vínem, každopádně se snažte použít co nejkvalitnější víno, protože čím lepší bude, tím chutnější získáte pěnu. Buchtičky jsou skvělé i s marmeládou a vanilkovým krémem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krupicová kaše se šafránem a černým bezem

Vdolečky s lískovou náplní

Škubánky s mákem a rumovými švestkami

Tvarohové knedlíky s rynglí a brusinkami

Rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou

Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!

Přidat komentář