Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky

Svatomartinskou husu podávejte s bramborovými knedlíčky a brusinkovým zelím.
Vydání: 2011/11
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: 4-8
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 5 hodin
P
Maso Česká

Ingredience

    • 1 husa (o váze cca 5 kg)
    • sůl, kmín celý

    • NA JABLKA
    • 8–10 malých jablek, rozpůlených
    • skořice a tlučený hřebíček na poprášení

    • NA KNEDLÍČKY
    • 750 g brambor (varný typ C)
    • 1 vejce
    • cca 250 g hladké nebo hrubé mouky
    • sůl

Příprava jídla

1 Pokud není husa dobře doškubaná, zbavte ji zbytků peří, případně opalte. Je-li třeba, odřízněte jí krk a konce křídel (obojí odložte na polévku). Nasolte ji (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet. Pak husu důkladně pokmínujte. Položte ji na naskládané špejle do velkého pekáče nebo do hlubokého plechu a trochu ji podlijte horkou vodou.

2 Troubu zahřejte na 220 °C a vložte do ní husu. Pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C, husu přiklopte či zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (třeba na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo. To během pečení opatrně sbírejte z pečicí nádoby přímo do čisté sklenice (drží se vždy na hladině výpeku a je na rozdíl od šťávy z masa čiré). Před koncem pečení dejte jablka do vhodné nádoby, okořeňte je, pokapejte husím sádlem, klidně i včetně šťávy z masa (viz Něco navíc), husu odkryjte a do trouby k ní přidejte jablka.

3 Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno, pak z nich na cedníku vymačkejte většinu tekutiny. Brambory vložte do mísy, osolte, přidejte vejce a promíchejte. Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo těsto o něco hustší než na bramboráky. Namočenými lžícemi opatrně sázejte šištičky do hrnce s mírně probublávající osolenou vodou. Až budou všechny knedlíčky plavat, zvyšte pod hrncem plamen. Během vaření odšťouchněte knedlíčky ode dna. Vařte je doměkka, zhruba 10–15 minut.

4 Husu vyndejte z trouby, nechte chvilku stát, naporcujte a podávejte s knedlíčky, jablky a brusinkovým zelím (recept).

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete husí sádlo uschovat na pozdější použití, nikdy nepečte husu dohromady s jablky. Když se zařídíte podle našeho návodu, budete mít pečená jablka s nádechem husy i čisté sádlo.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Svatomartinská hostina

Červené zelí s brusinkami

Husí játra se slaninou a lokšemi

Husí krev na cibulce

Husí vývar s bylinkovým kapáním

Obrané husí maso s opečenými bramborami

Pomazánka z husího masa

Husí hody

reklama

Přidat komentář