Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánočka

„Není nad vůni a chuť doma upečené vánočky – ta dělá u nás ty pravé Vánoce,“ říká naše food stylistka Milena Volfová. Její vánočka je bezkonkurenční. Je totiž upletená z těch nejlepších receptů, které díky své profesi vyzkoušela.

Vydání: 2011/12
Autor:
Hodnocení:
63 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: pro 10 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutíPečení: 55 minut
P
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 60 g droždí
    • 100–130 ml plnotučného mléka
    • 300 g hladké mouky + na poprášení
    • 200 g polohrubé mouky
    • 150 g másla, změklého
    • 120 g krupicového cukru
    • větší špetka soli
    • 5 žloutků
    • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • dřeň z vanilkového lusku
    • 100 g směsi rozinek, oříšků, mandlí a brusinek předem namočených v rumu


    NA DOKONČENÍ

    • 1 vejce
    • 50 g mandlových lupínků, namočených ve vodě
    • 2 lžíce rumu tuzemáku
    • 1 lžíce moučkového cukru

Příprava jídla

Droždí zalijte malým množstvím mléka, přidejte lžičku cukru, lžíci mouky a nechte vzejít kvásek, trvá to cca 10 minut.

Máslo prošlehejte se zbylým cukrem, žloutky, solí, citronovou kůrou i šťávou a vanilkou (ručním šlehačem alespoň 3 minuty, metlou dvakrát tolik). Poté přilijte vlažné mléko a opět prošlehejte. Žloutkovou směs vlijte do prosáté mouky a přidejte vzešlý kvásek. Těsto propracovávejte alespoň 10 minut, až bude hladké a přestane se lepit na vařečku. V průběhu hnětení můžete těsto lehce zaprášit moukou. Pak ho nechte minimálně hodinu kynout přikryté utěrkou, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3 Do vykynutého těsta přidejte směs rozinek a oříšků, propracujte, rozválejte ho a rozdělte na devět stejných dílů. Z těch vyválejte stejně silné prameny.

Vánočku začněte plést rovnou na připraveném plechu vždy od středu – bude pěkně souměrná. Spodní patro upleťte ze čtyř pramenů. Hřbetem ruky s nataženými prsty udělejte doprostřed upleteného copu mělkou rýhu, do které posadíte druhé patro: cop upletený z dalších tří pramenů. Poslední patro upleťte ze dvou pramenů, posaďte jej na druhé patro a konce zahněte pod vánočku.

Vánočku nechte na plechu 15–20 minut znovu vykynout. Poté ji potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými plátky namočenými ve vodě (při pečení se nespálí). Jednotlivá patra vánočky spíchněte několika špejlemi, aby se vánočka ‚nerozjela‘. Prvních 10 minut pečte v troubě rozehřáté na 200 °C lehce dozlatova, poté snižte teplotu na 160 °C, vánočku přikryjte namočeným pečicím papírem nebo alobalem a pečte ještě asi 45 minut (pro kontrolu vytáhněte jednu ze špejlí).

6 Ještě horkou vánočku ihned potřete rumem smíchaným se 3 lžícemi vody a moučkovým cukrem (vánočka musí zasyčet) – bude se krásně lesknout a vonět.

TIPY & TRIKY

  • Do těsta můžete přidat i lžíci rumu.
  • Vánočce stačí i jedna kostka (42 g) droždí; bude hutnější a pomaleji kyne.
  • Směs oříšků, mandlí a sušenéhoovoce můžete vsypat až mezi jednotlivé copy – těsto se vám tak bude při pletení méně trhat.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Klasická vánočka

Opečená vánočka

Sváteční vánočka

Tvarohová vánočka

Komentáře

Obrazek uzivatele
Vánočka je výborná a s těstem se dobře pracuje..

Přidat komentář