Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Svařené hrušky se sušenými švestkami

Ani kompot, ani svařené víno, spíš vinná pěna s ovocem. Každopádně mimořádně zajímavý, rychlý a vtipný dezert.
Vydání: 2005/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
P
Francouzská

Ingredience

    • 2 zralé, ale pevné hrušky
    • 100 g přírodního krupicového cukru
    • 50 g másla
    • 16 vypeckovaných sušených švestek
    • 250 ml těžšího červeného vína
    • 1 vanilkový lusk
    • citronová kůra v cukru (viz tip pod receptem)

Příprava jídla

1. Opláchnuté hrušky podélně rozpulte a vykrojte jádřinec.

2. Cukr vsypte do velké silnostěnné, nejlépe nepřilnavé pánve, přidejte máslo a zahřejte, až se rozpustí. Pak do něj vložte rozpůlené hrušky a na středním plameni je nechte pomalu zkaramelizovat. Trvá to asi deset minut. Pánví občas zatřeste, aby se ovoce nepřichytilo.

3. Přidejte sušené švestky a ještě minutu vařte. Pak pánev stáhněte z ohně a vlijte do ní víno, ale opatrně: bude to prskat, tak ji držte dál od sebe. Vraťte na mírný oheň a přidejte semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Všechno pak pět minut jemně provářejte na mírném ohni.

4. Pomocí děrované naběračky vyjměte ovoce a dejte ho stranou. Šťávu osm až deset minut vařte, aby vznikla hustá, sladká omáčka. Vraťte do ní hrušky a podávejte horké nebo vychladlé, ozdobené citronovou kůrou v cukru.

Citronová kůra v cukru

Z omytého citronu sloupněte kůru (nejlíp to jde škrabkou na brambory), v kastrůlku ji zalijte vodou, uveďte do varu a slijte. Postup opakujte. Citron mezitím vymačkejte a šťávu svařte se 100 g cukru krupice; v sirupu pak deset minut povařte spařenou kůru. Poté ji vyjměte a nechte zaschnout na kuchyňském papíru.
Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář