Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fazolová polévka

Zářivá barva horké fazolové polévky nejdřív potěší oko. Pak si lžící naberete od okraje a v ústech se vám rozlije lahodně ostrá chuť. Nakonec si zálibně rozmícháte kysanou smetanu a je vám skvěle!

Vydání: 2008/11
Autor:
Hodnocení:
108 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 25 minut
Vaření fazolí: 1-2 hodiny
+ namáčení přes noc
PT20M
Příprava 0:20
Polévka Východoevropská

Ingredience

    • 250 g bílých fazolí
    • 2 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
    • 50 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
    • 2 cibule, pokrájené na plátky a rozčtvrcené
    • 2 papriky, bez jadérek, nakrájené na kostičky
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 1 lžíce sladké papriky
    • 1 papriková klobása, nakrájená na kolečka
    • sůl
    • špetka mletého chilli
    • ocet podle chuti
    • 2 lžíce petrželky, nasekané
    • 1 stroužek česneku, rozdrcený
    • 6 lžic zakysané smetany na ozdobení

Příprava jídla

1. NAMÁČENÍ 
Fazole zalijte 1 litrem studené vody a nechte je namočené do druhého dne. Druhý den slijte, propláchněte, opět zalijte 1 litrem studené vody a vařte asi 1–2 hodiny doměkka (viz Vyplatí se vědět). Zatím nesolte, protože by pak fazole byly tvrdé. Po uvaření sceďte a vodu uchovejte.

2. POLÉVKOVÝ ZÁKLAD 
Na oleji rozškvařte slaninu, přidejte cibuli, kostičky papriky a za stálého míchání opékejte asi 5 minut dorůžova. Posypte moukou a míchejte 2 minuty, pak zaprašte sladkou paprikou.



3. KONCENTRACE CHUTÍ 
Zamíchejte a ihned přidejte scezené fazole. Ještě chvíli míchejte, aby vstřebaly všechny chutě a vůně obsažené v tuku.

4. VAŘENÍ 
Zalijte vodou, kterou jste si uchovali po scezení uvařených fazolí, a osolte. Přiveďte k varu, ztlumte a na mírném ohni za občasného míchání vařte spolu ještě 15 minut. Je-li polévka příliš hustá, přilijte ještě vodu.



5. OHNIVÁ CHUŤ 
Přiostřete špetkou chilli, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a už jen prohřejte. Polévku ochutnejte, případně dokořeňte, a pokud to máte rádi, mírně okyselte octem.

6. DOKONČENÍ 
Vypněte a ovoňte drceným česnekem a sekanou petrželkou. Podávejte a na talíři každou porci ozdobte lžící zakysané smetany.


NĚCO NAVÍC:
Doma vařené fazole všechny chutě nasáknou nejlépe, ale v časové nouzi si můžete vypomoct plechovkou konzervovaných fazolí ve slaném nálevu.

OCET A CUKR
Kdo nemá rád kyselé, ocet vynechá. Naopak milovníci navinulých chutí mohou s druhy octa experimentovat. Jednou lze dát kvasný lihový, podruhé bílý nebo červený vinný ocet a jindy labužnicky experimentovat s balzamikovým. Výslednou chuť můžete dotáhnout i špetkou cukru, zvláště když zvolíte obměnu s rajčaty.

FAZOLE
Ani při volbě fazolí se nemusíte držet jediného druhu. My jsme použili malé bílé, ale se skvrnitými borlotti bude polévka vypadat italsky, s červenohnědými mexicky a s velkými bílými máslovými bude zase velmi sytá.

 

Další nápady

+ SLANINA Zajímavé, a přitom snadné obměny dosáhnete, když nahradíte anglickou slaninu obyčejnou uzenou slaninou – polévka dostane zemitější a tradičnější chuť. Díky sušené italské (pancetta) nebo rakouské slanině (speck) zase získá na exkluzivitě. Místo klobásy udělá parádu i kvalitní párek.
+ BOHATŠÍ ZÁKLAD Další chuťovou vrstvu získáte, když do základu spolu s cibulí přidáte nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu (2 mrkve, 1 petržel a ¼ celeru). Po zalití vodou z fazolí okořeňte polévku dvěma bobkovými listy, pěti kuličkami pepře a pěti kuličkami nového koření.
+ JÓKAI Tato maďarská fazolová polévka (recept) je pojmenována podle romanopisce Móra Jókaie (1825–1904) a spolu s bohatším základem, popsaným výše, se do ní přidává ještě 300 g uzeného vepřového kolena bez kostí. Pan spisovatel asi nebyl žádný neduživý sušinka.
+ RAJČATA Kdo nerad papriku, může ji vynechat. Milovníci uherských chutí po zalití vodou ještě přidají dvě pokrájená rajčata nebo lžíci protlaku.
+ CHUŤ ITÁLIE podpoříte, když vynecháte papriku a přidáte kromě pancetty a rajčat místo petrželky lístky bazalky. Polévku vylepší i pár brambor.

 

VYPLATÍ SE VĚDĚT:

Dříve se fazole vařily přímo ve vodě, ve které byly namočené, protože se do ní vyluhuje mnoho cenných živin, bohužel se s nimi do vody dostávají i lektiny, které mohou způsobovat nadýmání. Dnes se tedy doporučuje vodu raději vylít a vařit v čerstvé.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka à la Mór Jókai

Fazulovica (čili fazolová polévka s nudlemi)

Fazolová polévka s uzeným kuřetem

Kořeněná fazolová polévka s kokosovým mlékem

Polévka je grunt!

Zamilujte si luštěniny

30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu

Česká kuchyně – polévky

Komentáře

Obrazek uzivatele
moc dobra polévka. budu vařit častěji.
Obrazek uzivatele
Výborná, vydatná polévka :-)

Přidat komentář