Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka bujabéza

Pro ty, kdo mají rádi změnu, nahradí slavná francouzská rybí polévka s vůní pomeranče tradiční českou vánoční polévku. Podávejte s tousty potřenými česnekovým máslem.

Vydání: 2005/11
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Vaření 0:25
Polévka Francouzská

Ingredience

    • celkem 2,5 kg filetů z různých mořských ryb (můžou být zmražené)
    • 250 g mražených krevet
    • 1–2 pokrájené cibule
    • 1 pórek
    • 4 stroužky česneku
    • 3–4 rajčata
    • bulvu fenyklu nebo kedlubnu a několik semínek fenyklu
    • bobkový list
    • kůru z jednoho pomeranče
    • 3–4 vlákna šafránu (v nouzi lze nahradit asi 1/2 lžičkou mleté kurkumy)
    • 100 ml olivového oleje
    • 100 ml bílého vína
    • sůl a pepř na dochucení
    • lístky fenyklu a tymián na ozdobu

    K podávání:

    • 1 bagetu
    • 100 g másla rozetřeného se 2 stroužky česneku a trochou soli

     

Příprava jídla

1. Ryby zalijte třemi litry vody, uveďte do varu a pět až šest minut prudce vařte. V pánvi na oleji osmahněte jemně nakrájenou zeleninu. Po pěti minutách ji spolu s kořením a většinou pomerančové kůry přidejte do polévky. Stáhněte plamen a čtvrt hodiny vařte. Pět minut před koncem vsypte krevety a vlijte víno.

2. Maso vyjměte, rozdělte na kousky a vraťte do polévky. Ozdobte jemně pokrájenou nebo strouhanou kůrou a několika lístky bylinek.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Francouzská krajová polévka bouillabaisse, která má ve světě řadu variant, se česky vyslovuje "bujabéza". Prezentovaný recept však nemá ani s jednou z variant, které znám (cca 6), nic společného. Neměl by se tak vůbec nazývat.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/05, str.90

Přidat komentář