Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Voňavé bylinky na ryby a mořské plody

ryby
ZDROJ: Jeremy Stewart/Unsplash
sdílet:

Které bylinky nejlépe ladí s rybami a mořskými plody? Máme pro vás jednoduchý přehled těch základních.

Kopr

Nejlépe ladí s lososem, ale nezkazíte jím ani jiné mořské ryby.

  • Kopr kupujte čerstvý ve svazcích.
  • Do jídla ho přidávejte těsně před dokončením, tepelná úprava mu příliš nesvědčí.
  • Rybu jím můžete posypat nebo ho přidejte do omáčky.
  • Jako bylinka je kopr velmi nenáročný, dá se bez potíží vypěstovat i v truhlíku na balkoně.

Tymián

Pokud si při výběru bylinek nejste jistí, s tymiánem se nemůžete minout.

  • Čerstvým naplňte vnitřek ryby před grilováním či zapékáním nebo ho přidejte do marinády.
  • Naložený v olivovém oleji si zachová své aroma.

Petrželka

Oblíbená polévková bylina své uplatnění najde i při přípravě ryb. Nejčastěji při rychlém a jednoduchém grilování, kdy ji vkládejte do vnitřku ryby.

  • Dochutí i mořské plody v kombinaci s těstovinami. 
  • Hodí se i do rybích polévek, kam ji přidávejte těsně před koncem vaření, aby neztratila svoji barvu a aroma.

Rozmarýn

Tato aromatická bylinka se k rybám hodí naprosto dokonale. Máte-li rádi středomořskou kuchyni, je třeba mít rozmarýn při ruce. Je ideální pro pěstování v truhlíku na balkoně.

Estragon

U nás méně dostupná bylinka má nasládlou, lehce hořkou a velice výraznou chuť. Například Francouzi se ale bez něj neobejdou a dochucují jím právě ryby nebo drůbež.

  • Pokud seženete čerstvý, kupte ho větší množství a zbytek dejte do mrazáku. Přidávejte ho až nakonec vaření, aby si zachoval aromatické látky.

Bazalka

Tato bylinka je nepostradatelnou součástí středomořské, hlavně italské kuchyně. Snadno ji vypěstujete i v malém květináči.

  • Stejně jako další bylinky s jemnými listy bazalku tepelně neupravujeme a přidáváme ji do pokrmů jako finální tečku.
  • K dochucování ryb je dokonalé bazalkové pesto. Do jeho výroby se můžete pustit i doma s naším ověřeným receptem.

Koriandr

Stejně jako zázvor, rybí či sójová omáčka je i koriandr nedílnou součástí asijské kuchyně. Čerstvý je k mání celoročně u asijských prodejců ovoce a zeleniny, občas i v supermarketech. V Thajsku, Indii nebo například ve Vietnamu používají koriandr do většiny pokrmů.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč