Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rolované vanilkové buchtičky

Pokud by vám buchtičky po pikniku zbyly – i když o tom pochybujeme –, podávejte je druhý den prohřáté a nalámané s vanilkovým
krémem.

Vydání: 2012/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: na 25 buchtiček
Doba přípravy: Více než hodinu
PT30M
Pečení 0:30
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 250 ml mléka
    • 1 vanilkový lusk
    • 125 ml rozpuštěného másla
    • 75 g vanilkového cukru
    • 380–440 g hladké mouky
    • 2 vejce, prošlehaná
    • 1 lžička soli
    • 2 lžičky instantního droždí
    • chuťově neutrální olej (např. řepkový) na potření těsta


    NA NÁPLŇ

    • 65 ml rozpuštěného másla
    • 120 g vanilkového cukru


    NA POTŘENÍ

    • 1 vejce
    • 2 lžíce mléka

Příprava jídla

1 Mléko vlijte do rendlíku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte z něj dřeň. Obojí vložte do mléka a přiveďte jej téměř k varu. Vyjměte lusk, mléko vlijte do mísy. Nechte zchladnout zhruba na 40 °C, přidejte rozpuštěné máslo a vanilkový cukr. Přidejte asi 1/3 mouky a vejce, promíchejte dohladka. Přidejte sůl a instantní droždí. Vál poprašte 2–3 hrstmi mouky, dejte na něj řídké těsto a posypte ho opět 2–3 hrstmi mouky. Těsto pomoučněnýma rukama hněťte a postupně zapracovávejte další mouku, až vznikne lepivé, ale pevnější a tvarovatelné těsto. Pokračujte v hnětení ještě asi 10 minut. Těsto by mělo být hladké a pružné.

2 Do mísy nalijte trošku oleje a těsto v něm obraťte, aby bylo ze všech stran pomazané. Přetáhněte fólií nebo zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout, těsto by mělo zdvojnásobit objem. Vykynuté těsto dejte na čistý vál. Rozkrojte ho napůl, polovinu vraťte do mísy a zakryjte.

3 Těsto rozválejte na tenký obdélníkový plát, poskládejte, aby vznikl kvádřík, a pak rozválejte na plát dlouhý asi 35 cm a široký asi 11 cm. Potřete ho polovinou rozpuštěného másla a posypte polovinou cukru. Z delší strany srolujte, ,šev‘ přitiskněte, a váleček našikmo nakrájejte na 12 trojúhelníkovitých kousků. Zopakujte se zbývajícím těstem.

4 Kousky naskládejte na výšku do 28cm otvírací dortové formy či do pekáčku (cca 20 x 30 cm). Nechte hodinu kynout zakryté fólií, aby se zdvojnásobil objem. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C. Povrch buchtiček potřete vejcem prošlehaným s mlékem. Pečte asi 30 minut dozlatova. Před vyndaváním z formy nechte zchladnout.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li, můžete buchtičky před pečením po stranách potřít rozpuštěným máslem.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slané koláčky s pórkem

Špenátový koláč

Pekanové koláčky

reklama

Přidat komentář