Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slané koláčky s pórkem

Náplň je skvělá už sama o sobě.

Vydání: 2012/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: na 18 koláčků
Doba přípravy: Do hodiny
PT50M
Pečení 0:50
Koláč

Ingredience

    • 500 g hladké mouky, chlebové nebo 00
    • 1/2 lžičky soli
    • 2 vejce, rozšlehaná
    • 200 g másla + trocha na vymazání forem


    NA NÁPLŇ

    • 30 ml panenského olivového oleje
    • 400 g libovější slaniny, na kostičky
    • 600 g pórku, nakrájeného na plátky, propláchnutého a osušeného
    • 300 g vařených brambor, na kostičky
    • 1–3 stroužky česneku, nadrobno
    • 180–250 g crème fraîche (nebo zakysané smetany chef de crème)
    • 150 g gruyèru nebo ementálu, najemno nastrouhaného
    • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
    • 1 vejce, rozšlehané

Příprava jídla

1 Mouku a sůl prosejte do mísy. Uprostřed udělejte důlek, nalijte do něj vejce, lehce promíchejte. Máslo vmíchejte do 170 ml horké vody a přiveďte k varu. Odstavte. Vsypte moučnou směs, vymíchejte těsto. Trochu ho prohněťte na pomoučněném válu, zabalte do plastové fólie a dejte na hodinu do chladničky.

2 V pánvi zahřejte olej, vsypte slaninu a nechte ji trochu vypustit tuk. Pak vsypte pórek a brambory a opékejte, aby pórek změkl. Ke konci přisypte česnek. Nechte zchladnout a vmíchejte crème fraîche a sýr. Důkladně promíchejte, osolte a opepřete.

3 Troubu rozehřejte na 200 °C. Těsto rozdělte na 2 díly, jeden vraťte do chladničky, druhý rozválejte na pomoučněném válu. Vykrájejte z něj 18 koleček o takovém průměru, abyste jimi vyložili dno i stěny důlků o objemu cca 125 ml ve formách na muffiny. Rozdělte do nich náplň – neplňte je přitom vrchovatě. Rozválejte zbývající těsto a vykrájejte z něj kolečka tak velká, aby seděla jako pokličky na těstě ve formách. Okraje těsta vždy potřete rozpuštěným vejcem a přitiskněte k nim pokličky. Povrch potřete vejcem a dejte do trouby. Pečte 50 minut, pak koláčky opatrně vyjměte z forem. Přeneste je na plech a ještě půl hodiny pečte, aby bylo celé těsto pěkně křehké.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špenátový koláč

Rolované vanilkové buchtičky

Pekanové koláčky

Přidat komentář