Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Džem z mrazáku

Ovocný džem můžete stejně dobře jako ve spíži uchovat i v mrazáku. Recept funguje i s drobným ovocem, jako jsou třeba jahody (dejte jich cca 1,1 kg).

Vydání: 2012/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: na 6-7 skleniček
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M
Vaření 0:10
Zavařenina

Ingredience

    • 1,4 kg zralého odpeckovaného a odstopkovaného peckového ovoce (meruňky, broskve, švestky, blumy)
    • 80 ml citronové šťávy
    • 550 g krupicového cukru
    • 50 g čistého pektinu (Pektogel, Gelfix)

Příprava jídla

1 Ovoce nakrájejte na kostky, dejte do hrnce a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte citronovou šťávu a na středním plameni přiveďte k varu.

2 Přidejte cukr a pektin a míchejte, až se cukr rozpustí a ovoce zase bublá. Vařte ještě 1 minutu a vypněte.

3 Přendejte do sklenic nebo plastových krabiček (nahoře nechte asi 2 cm místa, aby měl džem při mražení kam vystoupit), uzavřete a nechte vychladnout, trvá to asi 2–3 hodiny. Pak uložte v mrazáku a spotřebujte do roka.

4 Před použitím vyjměte džem z mrazáku a v chladničce nechte povolit. Spotřebujte do 3 týdnů.

S ČÍM SI TO DÁT
Pro svou čerstvou chuť je džem skvělý na palačinky nebo lívance, ale my jsme si ho zamilovali v hustém řeckém jogurtu.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Křupavá kyselá zelenina

Chilli džem

Mostarda di Cremona – ovocná hořčice

Hruškový med

Topinková bomba

Přidat komentář