Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zelňačka se šťouchanými bramborami

Skvělá je i druhý den!

Vydání: 2012/9
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4-5
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka Česká

Ingredience

    • 80 g špeku
    • 1 klobása
    • 1 lžíce sádla
    • 2 větší cibule, nakrájené nadrobno
    • 1–2 lžíce hladké mouky
    • 1 lžíce sladké mleté papriky
    • 400–500 g kyselého zelí, slitého (nálev ponechte), propláchnutého a pokrájeného
    • 2 bobkové listy
    • kousek čerstvé chilli papričky, zbavené semínek a nakrájené nadrobno
    • špetka muškátového květu
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    NA ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY 

    • 8 středně velkých brambor
    • 2 menší cibule
    • 50 g másla
    • hrst hladkolisté petrželky, nasekané
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Špek a polovinu klobásy nakrájejte na kostičky, vhoďte do pánve s rozehřátým sádlem a opékejte. Přidejte sádlo, vhoďte cibuli a na mírném plameni ji nechte změknout a zezlátnout. Přisypte mouku a promíchejte; přidejte papriku, sůl, pepř, chilli papričku, bobkový list, muškátový květ a zelí a zalijte 1–1,5 litrem vody. Na středním plameni nechte půl hodiny vařit.

2 Polévku podle potřeby dochuťte nálevem ze zelí či vinným octem, solí a pepřem; naředit ji můžete nálevem nebo vodou.

3 Brambory oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě uvařte doměkka. Mezitím si nakrájejte cibulku najemno a pomalu na středním plameni ji opečte na másle do zlatohněda. Brambory slijte, vsypte k nim cibulku, většinu nasekané petrželky, osolte, opepřete a rozšťouchejte je.

4 Zbylou klobásu nakrájejte na kolečka a opečte ji na pánvi. Polévku rozdělte do talířů, navrch dejte brambory a vše dozdobte klobásou a zbylou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud vaříte pro děti, vynechte pálivou chilli papričku!

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Králičí roláda s krupetem

Kuřecí plátek v mandlové krustě s otavskými špalíčky

Hovězí na česneku se špenátem

Polévka je grunt!

Brambory, brambory, to jsou boží dary

Přidat komentář