Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Až knedlíčky ochutnáte, jiné už vařit nebudete. Příště je můžete dochutit i česnekem.

Vydání: 2012/10
Autor:
Hodnocení:
16 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT15M
Vaření 0:15
Polévka Česká

Ingredience

    • 40 g másla
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 3 karotky, nakrájené na nudličky
    • 1 malá petržel, nakrájená na nudličky
    • 1/4 celeru, nakrájeného na nudličky
    • 1/2 kedlubny, nakrájené na nudličky
    • 1 řapík celeru, nakrájený na plátky
    • 10cm kus pórku, nakrájený na nudličky
    • 1 jarní cibule s natí, nakrájená na kolečka
    • 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 100 g mraženého nebo čerstvého hrášku
    • libeček a nasekaná pažitka na ozdobu

    NA 12–16 KNEDLÍČKŮ

    • 1 lžíce másla + 1 lžíce oleje
    • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 kostka droždí (42 g)
    • 2 lžíce polohrubé mouky
    • 1–2 vejce (podle velikosti)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžička majoránky, rozemnuté
    • strouhanka na zahuštění podle potřeby

Příprava jídla

1 Nejdříve udělejte hmotu na knedlíčky. Osmahněte na tuku cibuli a opékejte ji na mírném ohni dosklovita. Přidejte rozdrobené droždí a nechte ho na mírném ohni rozpustit. Dále opékejte, dokud se droždí opět nespojí a tuk se neoddělí. Vsypte mouku, krátce osmahněte a stáhněte z ohně, směs dejte do misky a nechte zchladnout. Pak vmíchejte vejce, sůl, pepř, majoránku a tolik strouhanky, aby hmota byla vláčná, ale ne tuhá. Vytvarujte malé knedlíčky.

2 V hrnci rozehřejte máslo a olej a osmahněte na něm zeleninu (kromě hrášku) a cibuli. Zalijte vlažnou vodou nebo vývarem, osolte, přidejte snítku libečku a přiveďte k varu. Povařte 10 minut, přidejte hrášek, a jakmile se začne polévka vařit, vložte knedlíčky. Vařte asi 3 minuty, dokud knedlíčky nevyplavou, podle potřeby polévku ještě dochuťte a podávejte posypané bylinkami.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Drožďová pomazánka

Drožďová polévka s vločkami

Tvarohová pomazánka s droždím a sýrem

Vývar s kapáním

Hovězí consommé s játrovými raviolami

Slepice v polévce

Česká kuchyně – polévky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Polievka je vynikajuca! Recept sa mi velmi hodil,kedze som mala vsetku zeleninu v zahrade. Knedlicky chutia naozaj vyborne a do polievky sa skvele hodia. Tato polievocka velmi chutila aj mojej takmer 15mesacnej dcerke! Odporucam vsetkym mamuckam :)
Obrazek uzivatele
Dá se použít i sušené droždí?
Obrazek uzivatele
Dobrý den, do knedlíčků použijte pouze čerstvé droždí.

Přidat komentář