Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tlačené koláče

Recept Romana Vaňka vyšel v jeho kuchařce Poklady české kuchyně a dáme za něj ruku do ohně.

Vydání: 2012/10
Autor:
Hodnocení:
101 (hlas)
Počet porcí: na 24 koláčů
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT15M
Pečení 0:15
Koláč Česká

Ingredience

    • 350 g hladké mouky
    • 150 g polohrubé mouky
    • 175 ml vlažného mléka
    • 30 g čerstvého droždí
    • 95 g krupicového cukru
    • 5 g vanilkového cukru
    • 90 g rozpuštěného másla
    • špetka soli
    • 1 vejce + 1–2 vejce na potření
    • náplně (viz Vyberte si náplň), rozinky a mandle na ozdobu

    NA DROBENKU

    • 80 g polohrubé mouky + 25 g másla
    • 25 g krupicového cukru

Příprava jídla

1 V míse smíchejte polohrubou a hladkou mouku, udělejte v ní důlek, vlijte do něj 2/3 mléka a rozdrobte droždí. Ze stran do mléka po troškách vmíchejte mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypte jemnou vrstvou hladké mouky a trochou cukru a nechte na teplém místě 30 minut vzejít. Přidejte oba cukry, sůl a vejce, dolijte zbylé mléko a máslo a vypracujte těsto; robot na to při nízkých otáčkách bude potřebovat zhruba 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle (můžete do těsta přilít asi 25 ml mléka navíc, těsto povolí a hnětení vám půjde líp od ruky).

2 Těsto vyjměte z mísy a nechte 30 minut odpočívat na válu. Rozdělte na kousky (à 45 g) a v dlani vytvarujte do kuliček. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem (dostatečně od sebe, už s nimi nebudete hýbat!), přikryjte je utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte dalších 45 minut kynout.

3 Dnem sklenice nebo závažím vytlačujte z kuliček koláčky tak, aby zůstal asi 0,5cm okraj. Nebojte se hodně zatlačit, těsto pod náplní má být tenké. Pokud se těsto při vytlačování vrací zpět, je málo nakynuté. Koláčky potřete rozšlehaným vejcem, naplňte náplněmi a ozdobte rozinkami a mandlemi. Nechte 10 minut kynout a pečte při 160 °C 15 minut.

NĚCO NAVÍC

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.

VYBERTE SI NÁPLŇ

  • TVAROHOVÁ NÁPLŇ: Utřete 250 g měkkého polotučného tvarohu v kostce s 40 g vanilkového cukru, přidejte 2 žloutky, 20 g másla, špetku soli a promíchejte. Tvaroh nepřešlehejte, jinak z koláčů vyteče. Pomocí cukrářského sáčku plňte koláče. Nakonec je ozdobte rozinkou.
  • POVIDLOVÁ NÁPLŇ: 400 g švestkových povidel rozmíchejte s 50 g moučkového cukru, 25 ml rumu tuzemáku a na špičku nože mletého badyánu. Příliš řídká povidla zahustěte strouhaným perníkem nebo pudinkem.
  • OŘECHOVÁ NÁPLŇ: 40 g másla rozpusťte v kastrůlku a lehce na něm opečte 150 g jemně mletých ořechů (nejlépe vlašských). Přidejte 150 g moučkového cukru, promíchejte a ještě chvilku nechte pražit (pozor, aby vám cukr příliš nezkaramelizoval a nezhořkl!). Přilijte 50 ml mléka, promíchejte a nechte vychladnut. Nakonec vmíchejte 3 žloutky z malých vajec. Zdobte drobenkou a případně půlkou jádra ořechu.
  • MAKOVÁ NÁPLŇ: V kastrůlku smíchejte 250 ml mléka a 200 g máku a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte, až mák změkne, trvá to asi 10 minut. Přidejte 20 g vanilkového cukru, 40 g moučkového cukru, 40 g medu, 100 g švestkových povidel a špetku mletého hřebíčku. Nechte náplň vychladnout a vmíchejte 50 ml rumu tuzemáku. Pokud by byla náplň příliš tekutá, zahustěte ji povidly. Koláče zdobte drobenkou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Svatomartinská hostina

Litý kynutý koláč

Valašské hrušťáky

Chodské koláče babičky Petra Kotačky

Slavnostní koláčky

Kynuté koláče

Přidat komentář