Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kynutý koláč tety Dany

Klasika, po které se zapráší. Dva plechy nebudou stačit...

Vydání: 2015/7
Autor:
Hodnocení:
16 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 2 plechy
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kynutí
PT20M
Pečení 0:20
Koláč

Ingredience

    • 250ml mléka, vlažného
    • 1 kostka droždí (42g)
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 100g másla + na vymazání plechů
    • 2 vrchovaté lžíce sádla
    • 500g hladké mouky + na poprášení
    • 1 vejce
    • špetka soli
    • 1,25 litru borůvek

    NA DROBENKU

    • 250g másla
    • 300g krupicového cukru
    • 300g hrubé mouky

     

Příprava jídla

1 Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte vzejít kvásek. Máslo rozpusťte se sádlem v kastrůlku a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Mouku vsypte do mísy, přidejte vejce a sůl a vlijte vzešlý kvásek. Lehce promíchejte a přilijte máslo se sádlem. Zadělejte pěkně hladké, lesklé těsto, které se nelepí ke stěnám mísy. (Případně přidejte ještě trochu rozpuštěného másla se sádlem.) Těsto poprašte moukou a nechte pod utěrkou zhruba 3/4 hodiny na teplém místě vykynout. 

2 Troubu předehřejte na 165°C. Dva velké plechy vymažte máslem, ale můžete i sádlem. Těsto rozdělte na dva díly, vyválejte je do tvaru plechů a přeneste je na ně, prsty ještě těsto urovnejte a vmačkejte do rohů tak, aby plech pěkně vyplnilo. Oba koláče posypte borůvkami a drobenkou promnutou z uvedených surovin a dejte péct na cca 20 minut. 

CO DO ZÁKLADU A JAK DROBENKU VYLEPŠIT?

  • Klasická drobenka je z mouky, másla a curku: hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Cukr můžete použít krupicový i krystalový (bude v drobence pěkně křupat), ale i třtinový a na provonění vanilkový...
  • Do drobenky můžete přidávat nejrůznější ingredience od oříšků přes mák, vločky až po marcipán či rozdrobené piškoty a kakao. 
  • Ingredience na drobenku jednoduše promněte mezi prsty, anebo je hoďte do robotu s noži nebo do sekáčku a promixujte. 
  • Pokud vám drobenka zbude, jednoduše ji vsypte do sáčku a zamrazte. Na sáček nezapomeňte napsat, že jde o drobenku, z jakých ingrediencí je a datum zamrazení.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krambl s jahodami a nektarinkami

Rybízový koláč s mandlovou drobenkou

Supersnadný hrnkový meruňkový koláč

Koláč s višněmi a kakaovou drobenkou

16x jednoduché ovocné koláče a buchty

30x neodolatelné borůvky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Po dlouhé době jsem zkusila tento výtečný koláč. Musím říct, že s manželem obvykle děláme doma spíše moderní dezerty. Tento koláč je opravdu moc dobrý. Recept jsem dělala z poloviční dávky a vřele doporučuji.

Přidat komentář