Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kořeněný polentovo-masový koláč

Příprava je snadná, urychlí ji hotová italská omáčka. Aby byl povrch ještě vláčnější, dajte na něj kousky másla.

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Zapékání: 5 minut
PT20M
Vaření 0:20
Italská

Ingredience

    • 1 cibuli, nakrájenou na kostičky
    • 1 lžíci rostlinného oleje
    • 500 g netučného mletého masa, hovězího nebo ve směsi
    • 400 ml hotové italské omáčky (Sauce tradizional, Heinz, 300 g za 37 Kč)
    • 500 g hotové polenty
    • 50 g sýra typu parmazán, nahrubo nastrouhaného
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. V kastrolu rozehřejte olej a asi pět minut na něm smažte cibulku, dokud nebude vláčná. Potom k ní řidejte ­mleté maso, rozmělněte ho vidličkou a za stálého míchání také osmažte, aby začalo chytat ­barvu.

2. Přilijte omáčku, důkladně promíchejte a na mírném plameni spolu povařte asi dvacet minut. Pokud omáčka moc houstne, přidejte trochu vody, aby se směs nepřipalovala. Na závěr podle chuti osolte a opepřete.

3. Předehřejte gril v troubě nebo ji rozehřejte na nejvyšší stupeň. Z bloku hotové polenty nakrájejte asi dvacet plátků. Podušené mleté maso přelijte do zapékací formy o objemu zhruba litr a půl a překryjte je plátky polenty tak, aby se lehce překrývaly.

4. Posypte sýrem a zapékejte (pod grilem asi pět minut), dokud plátky polenty nezískají zlatohnědou, na okrajích tmavší barvu.

Dejte to k ledu
Koláč můžete až na měsíc zmrazit. Potom ho nechte přes noc v chladničce nebo ho rozmrazte v mikrovlnce a poté pečte pětadvacet minut při 200 °C, u horkovzdušné trouby při 180 °C.

Tip Apetitu
Stačí jen ohřát! Hotovou chlazenou polentu, která vám ušetří čas i energii, koupíte v Delvitě či Albiu. 500 g vyjde na cca 34 Kč.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.10

Přidat komentář