Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Třešňové taštičky

Padnou vám do ruky!

Vydání: 2013/6
Autor:
Hodnocení:
19 (hlasů)
Počet porcí: Na 9 taštiček
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 400–500 g listového těsta
    • hladká mouka na poprášení
    • 1 bílek prošlehaný s 1 lžící vody
    • 2 lžíce krystalového třtinového cukru

    NA NÁPLŇ

    • 500 g třešní, odpeckovaných
    • 2 lžičky citronové šťávy
    • 1 zarovnaná lžíce kukuřičného škrobu
    • 50 g krupicového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1 lžíce kirsche nebo jiné třešňové pálenky

Příprava jídla

1 Na náplň promíchejte třešně s citronovou šťávou a dejte stranou. V misce smíchejte kukuřičný škrob se 2 lžícemi studené vody. V rendlíku na mírném ohni zahřívejte cukr do rozpuštění, zvyšte plamen a bez míchání rozehřejte na tmavý karamel. Ztlumte a přidejte třešně, vanilkový extrakt a pálenku. Zpočátku to bude vypadat, že se s karamelem nepromísí, ale až třešně pustí šťávu, půjde to. Až se karamel rozpustí, při- dejte za stálého míchání škrobovou směs. Vzniklý sirup by měl ulpívat na lžíci. Nechte vychladnout.

2 Rozválejte těsto na pomoučněné pracovní ploše na plát 45x39 cm a nakrájejte ho na 9 obdélníků (15x13 cm). Okraje každého plátu potřete bílkem prošlehaným s vodou. Ke kratší straně každého plátu dejte 3 lžíce třešňové náplně, volné těsto přes ni přehněte a okraje přitiskněte.

3 Rozložte taštičky na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je bílkem a posypte cukrem. Ostrým nožem udělejte do těsta 3 šikmé zářezy, aby mohla unikat pára. Dejte na 30 minut chladit. Troubu předehřejte na 190 °C.

4 Pečte taštičky 30–40 minut dozlatova. Nechte 10 minut chladnout na plechu a pak přeneste na mřížku, aby vychladly úplně.

NĚCO NAVÍC
Listové těsto připravené s pravým máslem koupíte mražené  v Marks&Spencer.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Biftek s třešněmi a gorgonzolou

Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou

Pečená kachna s třešněmi a pečenými bramborami

Třešňový clafoutis

Pohár s kávovou granitou a třešněmi

Třešně nasladko i naslano

14x šťavnaté třešně

20 neodolatelných moučníků z listového těsta

Komentáře

Obrazek uzivatele
Chutnají skvěle a mizí pod rukama :-).
Lze dělat i v zimě z mražených třešní nebo využít jiné ovoce. Skvělá je i varianta jablečná. Namísto třešní použít na malé kostičky pokrájená oloupaná jablíčka ochutit mletou skořicí.
Připomínka jen k době pečení - spíš budete péct kratší dobu (cca 25min).

Přidat komentář