Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zmrzlina malinové mojito

Když jsme fotili tuhle voňavou parádu, chtěl fotograf Marek s food stylistkou Milkou udělat ještě jednu variantu. Jenže sorbet zmizel z redakčního mrazáku dřív, než si stihli připravit jiné nádobíčko... Geniální zmrzlina od Tří kopečků je prostě tááák dobrá!

Vydání: 2013/6
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení a mražení
P
Zmrzlina

Ingredience

    • 500 g malin
    • šťáva z 1 limety
    • velký svazek máty (cca 20g)
    • 150 g tmavého třtinového cukru
    • 40 ml kvalitního bílého rumu

Příprava jídla

1 Nejdříve vyrobte cukrový sirup: zahřejte 150ml vody, nasypte do ní cukr, nechte ho rozpustit, přidejte mátu, přiklopte poklicí a nechte aspoň hodinu (ale klidně i přes noc) v lednici.

2 Mátu vyjměte a co nejvíc ji vymačkejte, aby ze sebe vydala všechnu chuť. Maliny rozmixujte, a pokud vám vadí zrníčka, propasírujte.

3 Maliny smíchejte s cukrovým sirupem, limetou a rumem. Vychlaďte a směs přesuňte do zmrzlinovače.

NĚCO NAVÍC


Meruňkový šerbet s kardamomem

Při výrobě šerbetu se místo smetany používá mléko. Oproti klasické zmrzlině je lehčí a méně tučný.

  • 450 g meruněk
  • 250 ml cukrového sirupu (svařte 250 ml vody a 250 g cukru)
  • celý zelený kardamom nebo 2 tobolky + případně špetka mletého
  • 250 ml plnotučného mléka


1 Meruňky omyjte, rozpulte, zbavte pecek a vložte do hrnce s cukrovým sirupem. Kardamom lehce zmáčkněte nožem, aby se uvolnilo jeho aroma, ale zrníčka se nedostala ven, a přihoďte ho k meruňkám.

2 Povařte cca 10 minut, dokud meruňky nezměknou. Důkladně vychlaďte, vyndejte kardamom, rozmixujte. Pokud máte dřevnaté meruňky nebo vám vadí i sem tam slupička, propasírujte hmotu přes sítko. Přidejte mléko, případně ještě mletý kardamom a vlijte do zmrzlinovače.

Zmrzlina se slaným karamelem

„Sladké a pálivé dohromady akceptuje hodně lidí, ale jakmile dojde na slané a sladké, většina lidí je považuje za něco jako nespojitelného kočkopsa,“ píšou na svém blogu Tři kopečky. Dodávají ale, že slaný karamel je přímo určený k obracení nevěřících Tomášů na sladkoslanou víru. Pokud byste zjistili, že patříte mezi zanedbatelné procento, které slanosladko nesnesou, jednoduše vynechte sůl. Karamelová zmrzlina je dobrá sama o sobě, i když právě sůl dobře vyváží větší sladkost této příchutě.

  • 500 ml smetany ke šlehání, pokojové teploty
  • 180 g krupicového cukru
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1–1,5 lžičky co nejkvalitnější soli, nejlépe fleur de sel
  • 5 žloutků


1 Do pánve se silným dnem pomalu nasypte 2 lžíce cukru. Neopouštějte stanoviště, nejdřív se asi budete nudit, ale po 2 minutách se cukr začne rozpouštět a hnědnout při krajích. V tu chvíli přidejte cukr a jemně občas promíchejte; čím jemněji, tím lépe (já dělám takové minikroužky).

2 Když je cukr rozpuštěný, už jen počkejte, až zezlátne. Pak opatrně vlijte smetanu a vmíchejte ji. Zahřívejte, až se případné kousky karamelu úplně rozpustí. Přidejte mléko, prohřejte a přisypte sůl.

3 Pak opatrně karamelovou směs přilijte do žloutků rozmíchaných vedle v misce. Když se hmoty spojí, vraťte do hrnce a vařte do zhoustnutí (za prstem na stěrce by měla být cestička). Přelijte přes cedník (ten zachytí případné sražené zbytky bílků nebo žloutků) do nové nádoby, dejte vychladit a pak vlijte do zmrzlinovače.

 

 

 

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Německý tvarohový koláč s rozinkami

Grilované vepřové ramínko

Malajské kari taštičky

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

20x skvělá domácí zmrzlina

Přidat komentář