Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Máslové croissanty a čokoládové rolky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 60
Více než hodinu Pro zkušené Na 30-40 croissantů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8009 kcal
Bílkoviny 171 g
Sacharidy 743 g
Tuky 458 g
Vláknina 123 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tajemství dokonalého croissantu je v těstě, do kterého se zabalí tuk a které se několikrát rozvaluje a překládá. Výsledkem bude na povrchu křupavé, uvnitř vláčné a nadýchané pečivo, které za všechno vynaložené úsilí a čas rozhodně stojí!

Suroviny

vejce 2 ks
1 do těsta + 1 na potření
droždí čerstvé 50 g
sůl 20 g
máslo 500 g
vychlazené
Na čokoládové rolky (pain au chocolat)
čokoládové tyčinky
nebo kousky čokolády

Postup

1

Do mísy vlijte 600 ml vody, přidejte vejce, rozdrobené droždí, mouku, sůl a cukr. „Na hnětení těsta použijte robot, usnadní vám to práci,“ radí Marc Le Breton. V robotu těsto hněťte 5 minut na nejnižší rychlost, poté 7 až 10 minut na vyšší.

příprava těsta na croissanty

2

Vypracované těsto by mělo být kompaktní. „Když ho natáhnete, nesmí se trhat,“ říká Marc. „Pokud je moc měkké, přidejte trochu mouky.“ Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu stát v kuchyni, poté ho dejte do lednice a tam ho nechte odpočívat do druhého dne.

3

Těsto vyndejte z lednice a zvažte ho. Poté si odvažte máslo – potřebujete přesně 1/4 váhy těsta. Máslo by mělo mít stejnou konzistenci jako těsto. „Vytvarujte z něj plát, ťukejte do něj válečkem; můžete ho dát mezi dvě potravinové fólie a vyválet,“ radí cukrář.

4

Vyválejte i těsto do čtverce tak, aby bylo o trochu větší než je připravený čtverec másla. Máslo položte na vyválené těsto, aby se rohy másla dotýkaly středů stran těsta. Máslo poté do těsta zabalte jako do obálky – přes hrany másla přehněte těsto tak, aby se jeho špičky potkaly uprostřed.

5

Strany těsta se nesmějí překrývat, těsto tiskněte k sobě, ne na sebe (na některých místech byste tak totiž měli více těsta a to je špatně). Nikde ale nesmí koukat ani kousek másla! Těsto vyválejte do delšího obdélníku; vyvalujte jen v jednom směru (například od sebe k sobě). S moukou na podsypání šetřete, čím méně ji přidáte, tím lépe.

6

Těsto přeložte na třetiny, zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut do lednice. Postup ještě 2x zopakujte (vyvalování, překládání na třetiny a uložení do lednice). Těstem vždy musíte otočit o 90 stupňů a vždycky jej skládejte ve směru, ve kterém jste ho vyvalovali. „Postup se nedá uspěchat, těsto potřebuje čas, jinak se v troubě nenafoukne, ale smrskne a všechno máslo z něj vyteče,“ varuje Marc.

7

LAHODNÝ MÁSLOVÝ CROISSANT

Těsto po poslední půlhodince v lednici vyndejte a vyválejte na obdélník zhruba 3 mm silný. Čím chladnější je těsto, tím jednodušeji se s ním pracuje.

tvarování croissantů

8

Plát překrojte na dva pruhy, každý o šířce 20 cm. Pláty položte na sebe a nařežte z nich trojúhelníky. Krátká strana by měla mít 8–10 cm, tu poté uprostřed nařízněte.

9

Řez roztáhněte do stran a trojúhelník trochu za špičku vytáhněte, tvarem bude nyní připomínat Eiffelovku. Těsto srolujte od ‚základny‘ do croissantu.

10

Nechte 60 – 90 minut kynout, pak je potřete vejcem a pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Musejí se péct zprudka, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé.

11

PAIN AU CHOCOLAT

Nejdříve si připravte čokoládu, čím kvalitnější, tím lepší. Kupte buď hotové špalíčky, anebo si čokoládu nalámejte na proužky.

tvarování pain au chocolat

12

Uřízněte si plát těsta široký stejně jako čokoládový špalíček.

13

Těsto přehněte přes špalíček čokolády a na přehyb položte druhý čokoládový špalíček.

14

Těsto zarolujte a uřízněte. Konec musí být vespod. Rolku trochu hřbetem ruky zmáčkněte. Nechte nakynout, potřete vejcem a upečte.

VYPLATÍ SE VĚDĚT...

PŘÍPRAVA TĚSTA na croissanty je poměrně časově náročná disciplína. Lepek v mouce totiž potřebuje dostatek času, aby se uvolnil. S přípravou proto začněte minimálně den až dva předem, pokud chcete croissanty na nedělní ráno, je nutné zahájit práci už v pátek.

MRAŽENÍ je nejjednodušší způsob, jak pečivo připravit na dny, kdy nemáte na přípravu čas. Croissanty zamrazte hned po srolování (tj. předtím, než začnou kynout). Po vytažení z mrazáku potřebují být dvě hodiny při pokojové teplotě, aby rozmrzly a nakynuly. Pokud ráno nechcete čekat, až croissanty rozmrznou, vyndejte je z mrazáku večer, dejte je přes noc rozmrazit do lednice a poté je nechte už jen hodinku nakynout.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/7

Komentáře

09.12.2020 06:41

Dobrý den, velice mne mrzí, že už tu není to video. Myslím si, že bylo daleko lepší než tato psaná podoba. Ráda jsem tu přípravu viděla ve videu.

23.04.2020 16:18

Dobry den, tak jsem se odhodlal a tento recept vyzkoušel. Musim říct ze je teda opravdu casive náročný ale co z toho vznikne je neuveritelny.. :)) musim se pochvalit, pivedli se na poprve ale naštěstí jsem je delal z poloviční dávky.

21.01.2020 13:15

Dobry den, zaujal me vas recept, a tak jsem jej vyzkousela. Sice je opravdu casove narocny, ale vysledek je famozni. Delala jsem celou davku tzn. z 1kg mouky, takze mam 3/4 zamrazene. Ta prace se opravdu vyplati, jelikoz se vyrovnaji tem z obchodu. Pekny den

23.09.2018 08:30

Dobrý den Davide,
obdivuji Vaše odhodlání :-) myslím, že zvládnout toto těsto v domácích podmínkách je téměř nemožné. Z odpovědi redakce je patrné, že to ani tam nezkoušeli :-) Navíc vynaložené úsilí v tomto případě myslím není adekvátní k výsledku. Nákup croissantu u dobrého cukráře je sázka na jistotu :-) Taky mám ráda domácí koláče, pečivo atd. a taky se nerada “vzdávám”, ale tady to fakt nemá smysl :-) Držím palce :-)
Simona

26.09.2018 10:06

Dobrý den, Simono,
nedalo mi to a rozhodla jsem se, že zachráním čest redakce a croissanty upeču. Jednak proto, že ráda přicházím věcem na kloub, ale hlavně proto že si za svými recepty stojíme, a pokud se u receptu vyskytne problém, znovu je testujeme, abychom odstranili případné chyby (každý recept, který máme nafocený nebo na videu se v redakci skutečně uvaří, ale někdy dojde při cestě receptu z autorovy hlavy do časopisu, případně při přenosu na web, k chaosu, zařádí si tiskařský šotek i omylný lidský faktor).
Pekla jsem croissanty poprvé, takže jsme s Davidem stáli na stejné startovní čáře (ale s kynutým těstem pracuji běžně, takže jsem se cítila povolána mu v případě kynutí radit).
Takže teď můžu zodpovědně prohlásit: Davide, smysl to má! :-)
Těsto se v domácích podmínkách zvládnout dá: dokonce i bez hnětacího robotu, já těsto zpracovávala ručně a asi po 10 minutách bylo hladké, elastické a nelepilo se. Pracovala jsem s poloviční dávkou (500 g mouky), takže to šlo snáze. Použila jsem běžnou hladkou pšeničnou mouku ze samoobsluhy a pro kontrolu ze čtvrtinové dávky (250 g) jsem ještě udělala vzorek z pšeničné mouky chlebové.
Potvrdilo se, že každá mouka se chová jinak, kupodivu z chlebové, která by měla mít větší obsah lepku, a tudíž větší pružnost a menší lepivost při zpracování, se těsto více lepilo, bylo hutnější a kynulo méně ochotně i při pokojové teplotě (v lednici kynout nechtělo téměř vůbec).
Těsto z běžné hladké mouky bylo velmi živé, v lednici kynulo tak akorát (z mísy neprchalo, ale kynutí šlo dost rychle) – z časových důvodů jsem ho nenechala kynout přes noc, ale jen cca 2 hodiny. Projevilo se to trochu na chuti, croissant byl cítit lehce po droždí (hodil se spíš k sýru a šunce než k marmeládě).
V případě chlebové mouky jsem droždí lehce ubrala (na 250 g mouky 10 g čerstvého droždí, u kila mouky to odpovídá 40 g droždí) a croissanty byly trochu sladší. Obecně, pokud by měl být výsledek více nasládlý, přidala bych trochu cukru, croissant z receptu moc sladký není, je neutrální a lze ho po upečení plnit i naslano (třeba paštikou).
Pracovala jsem v chladné kuchyni, takže nevznikl problém s rozpouštěním másla, laminace (lístkování) těsta byla celkem dobrá (vzhledem k tomu, že nemám profi troubu, nebyly vrstvy těsta výrazně oddělené, ale dosáhla jsem křupavého vršku a nadýchaného vnitřku).
Takže shrnuto: recept je technologicky v pořádku a v domácích podmínkách se upéct dá.
Samozřejmě je snažší si croissant koupit (doma člověk přípravou stráví celý den a přeci jen recept není úplně pro začátečníky), ale ten pocit, když člověk nad náročným pečivem zvítězí! Pokud má někdo rád výzvy, nemusí se croissantů bát! :-)

26.09.2018 18:05

Dobrý den paní redaktorko,
myslím, že jste si možná nesprávně vyložila můj komentář. Chtěla jsem jen říct:
1. Že Davida obdivuji, že se pustil do jednoho z nejtěžších těst
2. Že zvládnout tento recept doma je "téměř" nemožné (nikoliv že to nelze nebo že v receptu jsou chyby)
3. Že jste to v redakci pravděpodobně sami nezkoušleli
4. Že námaha v tomto případě je neadekvátní výsledku jelikož rozdíl mezi kupovaným (u dobrého cukráře) a domácím croissantem není žádný (nikoliv že není fajn přijímat výzvy a radovat se z vítězství)
Obecně váš web sleduji v podstatě od začátku a je jedním z mála, jehož receptům důvěřuji (přesněji s důvěrou používám pouze dva weby :-)
Takže všem přeji hodně zdaru a dobrých receptů :-)

27.09.2018 17:04

Dobrý den, Simono,
děkujeme, že nám důvěřujete :-).
Máte pravdu, že croissant je pečivo, které – pokud je pekař opravdu dobrý –, bude vždy jistější koupit od profíka než se o něj pokoušet doma, už proto že profesionál má jednak mnohem větší zkušenost (tzv. to má v ruce), jednak disponuje lepší troubou, často používá i speciální suroviny (třeba cukrář na našem videu pracuje s italskou moukou, nedivila bych se, kdyby měl i francouzské máslo), ale… Někdo už má takovou povahu, že si chce věci vyzkoušet sám a není mu líto času a úsilí (a pokusů a omylů), až se nakonec dopracuje k tomu, že má svůj vymazlený recept – třeba právě na složitosti typu croissant. :-)
A to se mi na pečení líbí. :-)
Přiznám, že by mě hrozně zajímalo, jak dopadl Davidův druhý pokus, zda na croissanty nezanevřel a bude je zkoušet dál, či zda si je zařadil do rubriky „už nikdy víc!“.
A doufám, že pokud už se nikdy do croissantů nepustí, přesto nám zachová přízeň a vyzkouší nějaký z našich dalších receptů. Koneckonců máme jich na webu už stovky a spousta z nich je mnohem jednodušší. :-)

17.09.2018 15:32

Dobrý den,
prosím o radu, co jsem udělal špatně. Suroviny jsem dal přesně dle receptu výše, ale ztroskotal jsem již na těstě :-) Po hnětení bylo těsto strašně lepivé. Po zabalení do fólie se těsto nafouklo a pak fólie praskla a těsto vyteklo na stůl. Přendal jsem jej do velké mísy a zabalil fólií. Těsto pořád kynulo a zvedalo horní patro v ledničce. Další den už bylo splasklé, ale stále strašně lepilo a když jsem jej chtěl rozválet, vracelo se zpátky do výchozího tvaru ... další postup vystřižen ... a těsto skončilo v popelnici. Tak kdyby měl někdo radu, co sem udělal špatně..? Díky

17.09.2018 16:23

Dobrý den, pane Motycko,
připravit těsto na croissanty není technologicky úplně snadné. Aby se kynuté těsto nelepilo, je třeba ho opravdu důkladně propracovat – pokud nemáte robot s hnětacím hákem a pracujete ručně s vařečkou, čas hnětení uvedený v receptu musíte znásobit a hníst těsto tak dlouho, dokud se nepřestane lepit. Čím více těsto zpracováváte, tím lepší má vlastnosti (to platí ovšem jen u kynutých, u křehkých a třených je tomu naopak). Na konci by těsto mělo být nelepivé a velmi pružné, mělo by se dát natáhnout, aniž se přetrhne.
Dalším kamenem úrazu mohla být vysoká teplota v místnosti, čím je v kuchyni tepleji, tím rychleji a divočeji těsto kyne. Osobně bych těsto na croissanty nechala raději od začátku kynout v lednici, je nutné, aby bylo opravdu studené, až se v dalších krocích bude rozvalovat s máslem.
To, že těsto tak bouřlivě kynulo, mohlo být způsobené také větší aktivitou droždí, pokud nepoužíváte sušené, může u čerstvého schopnost kynutí kolísat.
To, že se těsto druhý den zdrclo a ztratilo vláčnost, bylo způsobeno jeho překynutím – potenciál kvasinek v droždí se vyčerpal. V takovém případě už opravdu nezbývá nic jiného než se s těstem rozloučit a začít znovu.

19.09.2018 08:02

Dobrý den,
děkuji za odpověď. Vaše postřehy se zdají být logické, tak jsem včera večer "zadělal" na druhý pokus :-). Bylo o dost chladněji. Robot máme s hnětacím hákem a v tom se hnětalo asi 35 min a stále se lepilo, ikdyž jsem přidal postupně ještě 100g mouky. Tak jsem ještě těsto hnětl ručně, ale nic moc z toho nebylo. Hned jsem jej dal do ledničky no a ráno...? Těsto vykynulo mimo mísu, která byla původně zaplněná ze 2/3. Večer zkusím poválet, ale bojím bojím. Dělám vše přesně podle receptu a ani druhý pokus není o moc lepší. Dělal to vůbec někdo krom Marca :-D ? Máme od Vás několik knih, už jsme vařili/pekli kde co, ale toto mě nemile překvapilo. Přijde mi ten recept nepřesný, páč francouz tam sype vše "od oka" :-) Zkusím nějaký jiný ješte...

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč