Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dobošův dort

Ano, tenhle klasický kousek rakousko-uherské cukrářské školy je trochu složitější. Ale pomyslete na ty ovace!

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
24 (hlasy)
Počet porcí: 10 řezů
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení: cca 1 hodina
P
Dort

Ingredience

    • 7 velkých vajec, žloutky a bílky odděleně
    • 150 g krupicového cukru smíchaného s 1 sáčkem vanilinového cukru nebo
    • ¼ lžičkou pravé mleté vanilky
    • 150 g hladké mouky, prosáté

    Na oříškový griliáš:

    • 120 g krupicového cukru
    • 100 g lískových oříšků
    • trochu oleje na potření plechu

    Na máslový krém:

    • 120 g čokolády na vaření (nejlépe se
    • 70% podílem kakaové hmoty)
    • 6 velkých žloutků
    • 120 g krupicového cukru
    • 220 g změklého másla

    Na čokoládovou polevu:

    • 300 g čokolády na vaření (nejlépe se
    • 70% podílem kakaové hmoty)
    • 100 g másla
    • 2 lžíce smetany ke šlehání

     

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Podle formy nebo talíře o průměru 20 cm nakreslete na pečicí papír šest kruhů – budou podkladem pro jednotlivá patra dortu.

2. Žloutky a polovinu cukru s vanilkou ušlehejte v míse do pěny; nejlíp to jde elektrickým šlehačem. V jiné míse a čistou metlou ušlehejte bílky do polotuha, velmi opatrně přisypte zbytek cukru s vanilkou a šlehejte dál, až vznikne pevný a lesklý sníh (když mísu obrátíte dnem vzhůru, neměl by vypadnout). Spolu s moukou ho pak opatrně zatřete do ušlehaných žloutků.

3. Pečicí papíry s nakreslenými kruhy položte na pracovní plochu a na plechy (kruhy nevystřihujte). Do kruhů rozetřete těsto. Postupně vložte plechy do trouby a upečte pláty dozlatova; trvá to dvanáct až patnáct minut. Vyjměte je, a jakmile vychladnou, sloupněte je z papíru a uložte nejlépe do plechovky, proložené pečicím papírem. Díky tomu korpusy nevyschnou.

4. Připravte griliáš: Na malém plameni rozpusťte cukr ve třech lžících vody. Pak plamen zvyšte a vařte, až karamel získá tmavě zlatou barvu; občas pánví zakružte. Vsypte oříšky a směs vylijte na plech potřený olejem. Nechte vychladnout, odlomte kousek na ozdobu a zbytek nalámejte do robota a rozmixujte na ,písek‘.

5. Teď je na řadě máslový krém: Čokoládu rozpusťte buď v misce, kterou dáte nad hrnec s mírně vroucí vodou, nebo v mikrovlnce (dvakrát po minutě na 75% výkon). Žloutky vyšlehejte do pěny. Cukr svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne. Vešlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.

6. A už můžete sestavovat dort! Každou placku potřete částí máslového krému a posypte drceným grilášem. Zbylým máslovým krémem pak potřete boky i poslední plát a dejte korpus vychladit. Na polevu spolu rozpusťte čokoládu a máslo (opět nad vroucí vodou nebo v mikrovlnce), vmíchejte smetanu a dejte vychladit, až dosáhne dobře roztíratelné konzistence. Polevou pak potřete vychlazený korpus a posypte ji oříšky v karamelu. Dort podávejte nakrájený na řezy.


Mocnářské cukrářství
V dobách rakousko-uherské monarchie vznikla i řada vrcholných cukrářských děl, která posléze přešla jak do kolektivního povědomí bývalých členských států, tak do jejich národních kuchyní. Pradědečka všech vrstvených máslových dortů s čokoládovou polevou vytvořil maďarský cukrář Jószef Dobos v roce 1885 a o jeho tajemství se s vídeňskými cukráři podělil až o dvacet let později. Pečou ho dodnes!
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dort je úžasný - vhodný především na významné události. Jediná výtka je, že je pracný :-)
Obrazek uzivatele
Dort je naprosto úžasný. Je skutečně pravda, že časově náročný, ale opravdu luxusní, noblesní dort. Vynikající!!
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.45
Obrazek uzivatele
Tento dort mi maminka udělala k narozeninám je výborný doporučuju
Obrazek uzivatele
Recept, který nejen dobře vypadá, ale hlavně skvěle chutná. A to dokonce i přes to, že jsem se zásadně prohřešila proti dobošáckému plackování a piškot upekla jako jeden kus a nakrájela :-) Zbylý griliáš je vynikající posýpka na těstoviny, ovesné vločky, nebo do jogurtu - zvlášť, když na něj použijete co nejtmavší cukr, nejlépe třtinový.
Obrazek uzivatele
Dort je opravdu luxusní a tak jsem ho udelala na výročí svatby ve tvaru srdíčka. Místo kruhů na papír nakeslíte libovolný tvar (na Vánce třeba hvězdu) a podle něj rozetřete a pečete. Máslíčkový krém je vinikající ale příště do něj zkusím dát čokoládu s nějakou příchutí třeba s mátou:-)
Obrazek uzivatele
Bezchybná torta. Fakt vynikajúci postup na prípravu piškótového cesta, nikdy sa mi predtým nepodarila taká bohatá pena. Aj poleva výborná, mám ju uloženú v pamäti na všetky budúce potrebné chvíle. Do budúcna však plánujem si situáciu ešte "skomplikovať" tým, že pripravím 12 plátov (polovičných) namiesto 6. V našej rodine sa totiž pečie dvojnásobne veľká torta z 30 tenulinkých plátov a akosi lepšie sa to cesto s krémom skamaráti :)

Přidat komentář