Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Paštika s cibulovou marmeládou

Mezi pikantními chuťovkami je tahle úplná bomba

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
13 (hlasů)
Počet porcí: pastika
Doba přípravy: Více než hodinu
PT1H20M
Vaření 1:20

Ingredience

    • Marmeláda
    • 50 g másla
    • 2 lžíceolivového oleje
    • 6 červených cibulí pokrájených na tenká kolečka
    • 3 lžičky červeného vinného octa
    • 2 lžíce tmavého přírodního cukru
    • tymián

    Na paštiku:

    • 30 g sušených hub
    • 1 lžíci olivového oleje
    • 50 g jemně sekané anglické slaniny nebo pancetty
    • 2 jemně sekané cibulky
    • 1 rozdrcený stroužek česneku
    • trochu rozemnutého sušeného tymiánu
    • 800 g nakrájených kuřecích jater;
    • 75 ml brandy
    • 2 lžíce másla
    • větvičku nebo pár lístků tymiánu
    • sůl a pepř

     

Příprava jídla

1 Na marmeládu v kastrole rozpusťte 50 g másla se 2 lžícemi olivového oleje, přisypte 6 červených cibulí pokrájených na tenká kolečka a čtyřicet minut poduste. Přidejte 3 lžičky červeného vinného octa, 2 lžíce tmavého přírodního cukru, tymián a vařte ještě třicet až čtyřicet minut, až směs zkaramelizuje a tekutina se odpaří. Osolte, opepřete a nechte vychladnout.

2 Teď připravte paštiku: Namočte 30 g sušených hub asi na půl hodiny do teplé vody nebo mléka. V pánvi na 1 lžíci olivového oleje osmahněte 50 g jemně sekané anglické slaniny nebo pancetty, 2 jemně sekané cibulky, 1 rozdrcený stroužek česneku a trochu rozemnutého sušeného tymiánu. Po čtyřech minutách směs vyjměte děrovanou naběračkou a dejte stranou, na teplé místo. V pánvi teď po částech osmahněte 800 g nakrájených kuřecích jater; případně přilijte olej. Játra postupně odkládejte k cibulce. Na závěr vlijte do pánve 75 ml brandy, odškrábněte přípečky a šťávu přilijte k játrům, osolte a opepřete. Osušené a nahrubo pokrájené houby osmahněte v téže pánvi na 2 lžících másla a pak vše spolu s játry po částech rozmixujte. Chcete-li opravdu jemnou paštiku, ještě ji protřete sítem. Pak ji rozdělte do formiček a zalijte rozpuštěným máslem. Navrch dejte větvičku nebo pár lístků tymiánu a nechte v chladu ztuhnout. Paštiku podávejte na topinkách a doplňte cibulovou marmeládou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slaninový džem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Netušila jsem, že se dá v domácích podmínkách vytvořit tak lahodná paštika. Po jejím ochutnání mě už kupované jen tak neuspokojí. Především pro jejich příliš vysoký podíl soli na úkor chuti masa a ostatního koření. Výborný recept a s cibulovou marmeládou ještě pikantnější.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.42

Přidat komentář