Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Telecí paštika pod ovocným želé
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6250 kcal
Bílkoviny 824 g
Sacharidy 167 g
Tuky 211 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Katarína a Jiří Jelínkovi, jejichž skvělé produkty zná celé Brno, vám ukážou, jak snadno udělat játrovou paštiku v domácích podmínkách, jak ji nejlíp ochutit a jak z ní jednoduše připravit něco výjimečného. Recepty na paštiky s mladým masem vymysleli speciálně pro velikonoční číslo Apetitu.

Katarína dřív pracovala jako zdravotní cvičitelka a k tomu vedla maďarský taneční soubor. Jiřího zase možná poznají fanoušci kapel Garáž nebo Psí vojáci, v nichž dlouhá léta hrával na saxofon. Potkali se před pár lety a společně se rozhodli pro změnu.

„Zjistili jsme, že to, co nás oba baví ze všeho nejvíc, je krmit lidi,“ říká se smíchem Katarína. Nejprve s Jiřím vedli restauraci v Třebíči. „Byla to zajímavá zkušenost. Spoustu jsme se toho naučili, ale neměli jsme vůbec čas na vlastní život, a tak jsme přemýšleli, jak se věnovat jídlu, ale nezabřednout do práce tak zničujícím způsobem,“ vzpomíná Jiří. Volba padla na paštiky. V minivýrobně v Brně dnes denně ručně zpracují zhruba 10kg surovin!

Produkty v krásných skleničkách s názvem Paštikárna Delikatesy můžete koupit třeba v My Food Marketu v Brně nebo v prodejnách Sklizeno. 


Nás tip: JARNÍ POMAZÁNKA Z TELECÍ PAŠTIKY
Z paštiky můžete udělat luxusní pomazánku: Lehce, nejlépe velkou vidličkou, promíchejte 200g paštiky, 50g másla, malý svazek ředkviček, nakrájených nadrobno, a malý svazek jarní cibulky, nakrájené na plátky. Podávejte ji namazanou na plátcích bagety a posypanou čerstvou majoránkou.

Suroviny

máslo 200 g
játra 900 g
telecí - zbavenyé blan a nečistot a nakrájené na 2cm vysoké plátky
ovocná pálenka 100 ml
sůl
NA ŽELÉ
želatina 5 plátků
nejlépe v bio - oranžová část kůry seříznutá a nakrájená na tenké proužky
třtinový cukr 80 g
ovocný likér 50 ml
lze vynechat (Grand Marnier)
ibišek 2 hrsti
sušené květy
ideálně růžový - vyřezaná filátka

Postup

1

V pánvi se silným dnem nechte rozpustit polovinu másla a opečte na něm játra tak, aby uvnitř zůstala růžová a mazlavá. Opečená játra i s výpekem přemístěte do nádoby, v níž budete později paštiku mixovat.

teleci pastika - krok 1 - opékání masa
ZDROJ: Apetitonline.cz
2

Do uvolněné pánve nalijte pálenku, krouživým pohybem ji rozlijte po dně a zapalte – alkohol vyhoří, aroma zůstane. Přilijte smetanu, za stálého prošlehávání v ní nechte rozpustit zbylé máslo a vše nechte přejít varem.

 
teleci pastika - krok 2 - flambování
ZDROJ: Apetitonline.cz
3

Játra v nádobě zalijte svařenou smetanou z pánve a vše rozmixujte dohladka nebo tak, jak hrubou paštiku máte rádi. Podle potřeby osolte a paštiku přesuňte do připravených skleniček, misek nebo do dortové formy. Vychlaďte.

teleci pastika - krok 3 - mixování
ZDROJ: Apetitonline.cz
4

Chcete-li mít paštiku ve formě dortíku (viz foto na předchozí straně), podložte formu pečicím papírem – paštika se z ní bude lépe vyndavat. Během plnění formou několikrát klepněte o stůl, abyste vyhnali vzduch. Uhlaďte a dejte chladit.

teleci pastika - krok 4 - plnění formy
ZDROJ: Apetitonline.cz
5

Želatinu namočte do vody. Kůru vařte 30 minut s 300ml vody a cukrem. Vlijte likér a odstavte. Přisypte ibišek a louhujte 5 minut - želatina získá krásnou barvu. Sceďte přes plátýnko a smíchejte s nabobtnanou vyždímanou želatinou.

 
teleci pastika - krok 5 - příprava želatiny
ZDROJ: Apetitonline.cz
6

Na vychlazenou paštiku rozložte grepová filátka, vše opatrně zalijte želatinou a dejte do lednice ztuhnout. Želatina tady funguje jako chuťový doplněk, ale paštiku nijak nekonzervuje. V lednici vám tak vydrží 2-3 dny.

 
teleci pastika - krok 6 - dokončení paštiky
ZDROJ: Apetitonline.cz

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč