Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dalamánky s datlemi a fíky

Na tohle pečivo si připravte kvásek z droždí předem a nechte ho přes noc v lednici. Krásně se rozvine aroma, a dalamánky tak budou obzvlášť delikátní.

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 20 kousků
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí kvásku: přes noc + kynutí: 2 hodiny
PT18M
Pečení 0:18
Chléb a pečivo

Ingredience

    Na kvásek z droždí:

    • 400 g celozrnné mouky
    • 7 g sušeného droždí

    Na těsto:

    • 180 g celozrnné mouky
    • 400 g hladké bílé mouky typu 00
    • 2 lžičky soli
    • 7 g sušeného droždí
    • 140 g změklého másla
    • 1 lžíci melasy nebo tmavého medu
    • 200 g sušených fíků, posekaných nahrubo
    • 100 g sušených datlí, posekaných nahrubo

     

Příprava jídla

1. Přísady na kvásek smíchejte s 300 ml vody a deset minut hněťte. Pak kvásek vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte přes noc v lednici.

2. Ráno připravte těsto: ve velké míse smíchejte oba druhy mouky, sůl a droždí. Uprostřed vytvořte důlek a postupně do něj přidejte máslo smíchané s melasou, všechny zbylé suché přísady a přibližně 200 ml vody. Pokud vznikne příliš hutná hmota, přilijte trochu vody.

3. Vyklopte těsto na pomoučněný vál, zapracujte kvásek a důkladně hněťte asi deset minut. Pak těsto vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.

4. Na pomoučněném válu vytvarujte obdélník o výšce asi 2,5 centimetru. Vzniklý bochník posyp­te kousky fíků a datlí a poté zarolujte a důkladně prohněťte, aby se ovoce rovnoměrně rozprostřelo. Těsto nakrájejte na dvacet dílků a vyválejte z nich bochánky. Nechte je ještě hodinu kynout, aby nabraly na objemu.

5. Rozpalte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Pečte osmnáct až dvacet minut. Hotové bochánky nechte vychladnout na mřížce.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vyzrálé fíky nahradí cukr a sladkosti

Vyzrálé fíky nahradí cukr a sladkosti

Pečená jablíčka s datlemi

Řezy s ořechy, fíky a modrým sýrem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.28

Přidat komentář