Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborová focaccia pugliese

Ze základního chlebového těsta se dá vytvořit i něco velmi výjimečného. Když přidáte brambory a rozmarýn, získáte legendární italský chléb focaccia (čti: fokača). Stačí ho doplnit salátem, a máte skvělý lehký oběd!

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 30 minut
Kynutí: 2 hodiny
PT30M
Pečení 0:30
Chléb a pečivo Italská

Ingredience

    • 500 g hladké bílé mouky
    • typu 00
    • 2 lžičky soli
    • 7 g sušeného droždí
    • trochu olivového oleje
    • plus nějaký navíc
    • na potírání
    • 400 g (asi 8–10) nových brambor, pokrájených na plátky o síle mince
    • 2 větvičky rozmarýnu
    • mořskou sůl na dozdobení a dochucení

Příprava jídla

1. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a droždí. Uprostřed vytvořte důlek, vlijte do něj olej a 300 ml vody a dobře spojte. Pokud bude těsto moc hutné, přidejte dvě až tři lžíce vody a znovu promíchejte, poté důkladně prohněťte na pomoučněném válu. Takto zpracované těsto vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte asi hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.

2. Vyjměte těsto z mísy, několikrát s ním bouchněte o pracovní plochu a poté ho vtlačte do vymaštěné formy o velikosti 20 x 30 cm. Povrch potřete olivovým olejem a prstem vytvořte hluboké důlky. Nahoru rozložte brambory a snítky rozmarýnu, zakápněte trochou oleje a nechte ještě hodinku dojít do dvojnásobného objemu.

3. Předehřejte troubu na 230, horkovzdušnou na 210 stupňů. Těsto můžete posypat trochou soli. Chleba pečte dozlatova; trvá to cca půl hodiny. Že je hotovo, poznáte podle toho, že jsou brambory už propečené a chléb zní na poklep dutě. Hotovou focacciu můžete ještě zakápnout trochou oleje. Před podáváním ji nechte vychladnout.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
V seznamu ingrediencí chybí 300ml vody.
Obrazek uzivatele
Recept jsem vyzkoušela a dělám ho od té doby pravidelně, i s malými obměnami. Oblíbili jsme si na těsto místo brambor naskládat rajčata, olivy a sýr a zasypat oregánem. Taková domácí pizza. Vřele doporučuji všem!!!
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.27

Přidat komentář