Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Colový dort

Díky podmáslí a šumivé cole je tenhle jednoduchý kříženec koláče a dortu úžasně šťavnatý. Stupeň obtížnosti je zhruba stejný jako u otevírání plechovky s colou, takže: do toho!
Vydání: 2006/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 8 porcí
Doba přípravy:
Pečení: 50-60 minut

Ingredience

    Na korpus:
    • 250 g másla
    • 60 g kakaa holandského typu (ne instantní nápoj)
    • 250 ml coly
    • 500 g hladké mouky
    • 500 g krupicového cukru
    • 1 lžičku jedlé sody
    • 120 ml podmáslí
    • 2 vejce
    • 1 lžičku mleté vanilky
    • nebo vanilinový cukr
    • 2 hrsti drcených
    • sněhových pusinek (koupíte v cukrárně i v supermarketech)

    Na polevu:
    • 6 lžic coly
    • 3 lžíce kakaa
    • 120 g másla
    • 400 g moučkového cukru
    • několik colových medvídků
    • špetku vanilky

Příprava jídla

1. Colu, kakao a máslo přiveďte v kastrolu k bodu varu. Stáhněte z ohně a přisypte mouku, cukr, sodu a lehce promíchejte. Vmíchejte podmáslí, vejce, vanilku a pusinky.

2. Troubu předehřejte na 175, horkovzdušnou na 155 °C. Těsto vlijte do formy o velikosti 32 × 22 cm či do kulaté dortové o průměru 23 cm a pečte 50–60 minut.

3. Na polevu nejdřív svařte máslo, kakao, vanilku a colu. Odstavte a vmíchejte cukr. Polevou potřete ještě teplý korpus a ozdobte ho gumovými medvídky. 
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tleskám, tleskám. Je to hrozná dobrota. Dort jsem pekla jako narozeninový a měl veliký úspěch. Hned druhý den jsem ho pekla znovu protože se na všechny nedostalo.
Obrazek uzivatele
Pekli jsme ho kamarádce k narozeninám a všem chutnal. Jen se pekl o dost déle a hodně vyběhl - ale to nevadilo, seřízli jsme ho a měli ještě dobré "řezy" :) Po cole jen voněl, když se poléval polevou, chutnal spíše kakaově. A moučkový cukr v polevě mi trochu "skřípal" v puse. Ale to je jen drobnost :)
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/06, str.81
Obrazek uzivatele
Pekla jsem ho k narozkám 4leté holce,chutnal. Na korpus jsem ubrala polovic cukru.Na polevu,je dle mého názoru překlep.Já dala 40 místo 400g!...Ale vyšel báječně!

Přidat komentář