Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Anglický vánoční dort

Velkolepá sváteční tečka

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Více než hodinu
PT2H
Pečení 2:00
Dort

Ingredience

    • 175 g másla, nasekaného
    • 200 g tmavého třtinového cukru
    • 750 g luxusní směsi kandovaného ovoce (měla by obsahovat míchanou citrusovou kůru, rozinky, kandované třešně, fíky...)
    • kůra a šťáva z 1 biopomeranče
    • strouhaná kůra z 1 biocitronu
    • 100 ml brandy + 4 lžíce na dokončení
    • 85 g makadamiových oříšků
    • 3 velká vejce, lehce prošlehaná
    • 85 g mletých mandlí
    • 200 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 1/2 lžičky kypřicího prášku
    • 1 zarovnaná lžička mixed spice nebo perníkového koření 
    • 1 zarovnaná lžička mleté skořice

    NA DOKONČENÍ

    • 1 bílek + 200 g moučkového cukru
    • 1 lžíce vody z pomerančových květů
    • 125 g lesního ovoce
    • moučkový cukr na poprášení

     

Příprava jídla

1 Máslo, cukr, nakrájené kandované ovoce, citrusovou kůru i šťávu a 100 ml brandy přiveďte k varu ve větším rendlíku, ztlumte a nechte 10 minut probublávat. Odstavte a nechte vychladnout.

2 Předehřejte troubu na 150/130 °C. Opražte na pánvi nasucho makadamiové oříšky, nechte je zchladnout a nasekejte nahrubo. Vmíchejte je společně s vejci a mletými mandlemi do ovocné směsi a vše dobře promíchejte.

3 Smíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek a všechno koření a směs zlehka vmíchejte do rendlíku s ovocnou směsí. Vzniklé těsto dejte do dortové formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem a povrch uhlaďte, nejlépe to jde vypouklou stranou lžíce, kterou jste předtím ponořili do horké vody.

4 Připravený dort vložte do trouby a pečte 45 minut, potom snižte teplotu na 140/120 °C a pečte ještě 60–75 minut, dokud není jeho povrch tmavě zlatavý, struktura není pevná na dotyk a zapíchnutá špejle nevyjde čistá. (Pokud povrch začne tmavnout příliš brzy, zakryjte dort alobalem.)

5 Do horkého upečeného dortu udělejte špejlí nebo jehlicí větší počet otvorů a prolijte je 4 lžícemi brandy tak, aby byl celý krásně nasáklý. Dort nechte úplně vychladnout ve formě. Potom ho opatrně z formy vyjměte, sloupněte z něj pečicí papír a zabalte ho do pergamenu nebo čistého pečicího papíru a nakonec do potravinářské fólie – v této podobě vydrží až 3 měsíce ve spíži nebo 6 měsíců v mrazáku, takže ho příští rok můžete připravit i s předstihem.

6 Před podáváním dort vybalte (případně nechte rozmrazit). Na polevu šlehejte metličkou bílek nad horkou vodní lázní. Za stálého míchání do něj zašlehejte po částech cukr a vodu z pomerančových květů. Míchejte do té doby, dokud nezačne poleva u krajů tuhnout – trvá to asi 5–8 minut. Potom polevou přelijte dort, aby byl celý pokrytý, a nechte na vzduchu dokonale zaschnout. Před podáváním ozdobte ovocem a poprašte cukrem.

Vánoce ve Velké Británii

Paul Day, šéfkuchař a majitel restaurace Sansho a bistra a obchodu Maso & kobliha: „U nás vánočnímu dortu tolik neholdujeme, děláme spíš vánoční pudink, což je něco obdobného, ale vaří se v páře. Jíme ho s brandy omáčkou, a to je nejvíc! Klasikou a nutností je ale třešňový trifle! Ze slaných pokrmů pak na stole nikdy nesmějí chybět kapustičky a pečené brambory.“

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Maďarská rybí polévka

Zelné pirožky

Vánoční poleno

Panettone

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

Přidat komentář