Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ukrajinský boršč

Klasická polévka. Dejte si k ní čerstvý chleba, a už nemusíte vařit další chod.

Vydání: 2006/2
Autor:
Hodnocení:
39 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření masa: cca 2 hodiny
P

Ingredience

    • 500 g hovězího masa s kostí
    • 150 g kořenové zeleniny
    • 1–2 červené řepy, nakrájené na kostky
    • 40 g sádla nebo oleje
    • 4 lžíce rajčatového protlaku
    • 20 g hladké mouky
    • 3 větší brambory, nakrájené na kostky
    • 150 g bílého hlávkového zelí
    • 1 bobkový list
    • 2 rajčata, oloupaná a nakrájená
    • 2 rozdrcené stroužky česneku
    • ocet podle chuti
    • pepř a sůl
    • 200 ml zakysané smetany k podávání

Příprava jídla

1. Do velkého hrnce vlijte dva litry vody, vložte omyté maso, osolte a přiveďte k varu. Na mírném plameni ho povařte do změknutí (trvá to asi dvě hodiny). Pak vývar přeceďte a oberte maso. Vývar si můžete připravit i den předem; jen z něj před použitím seberte ztuhlý tuk.

2. V pánvi rozehřejte polovinu sádla či oleje a pět minut na něm opékejte řepu a kořenovou zeleninu, také nakrájenou na kostky. Pak přidejte protlak a všechno přesuňte do hrnce s vývarem. V rendlíku si z mouky a zbytku tuku připravte jíšku a rozmíchejte ji do polévky. Přisypte brambory, nakrájené zelí, bobkový list, pepř a rajčata.  

3. Polévku povařte přibližně čtvrt hodiny, tak, aby brambory změkly. Na závěr ochuťte česnekem, octem a podle potřeby dosolte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.

Tip na obměnu
Pokud neseženete čerstvou řepu, klidně použijte konzervovanou. Tu nemusíte opékat, rovnou ji přidejte do vývaru.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rybí polévka s lososem

Sladká rýžová polévka

Mexická polévka

Komentáře

Obrazek uzivatele
pokud není červená řepa z konzervy, vařte ji podstatně déle!
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/06, str.62
Obrazek uzivatele
Od kdy se dává do boršče jíška? To je nějaká česká odrůda, ani Ukrajinec ani Rus by ji tam nedal. Polévku zahustí pouze zelenina a snetana. Čerstvou červenou řepu je potřeba vařit podstatně déle než ostatní zeleninu, jinak bude jak brok.
Obrazek uzivatele
Výborná polévka. Souhlas s předchozími komentáři - vařit se musí v závěrečné fázi minimálně půl hodiny.

Přidat komentář