Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Gratinované brambory

Spojené hustou smetanovou omáčkou, vonící tymiánem a dotažené trochou pikantního parmazánu – tahle podoba ‚francouzských brambor‘ prostě nemá chybu

Vydání: 2006/3
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 1 hodina
PT25M
Příprava 0:25
Francouzská

Ingredience

    • 1 kg středně velkých, žlutomasých lojovitých brambor s tenkou slupkou
    • 300 ml plnotučného mléka
    • 280 ml smetany ke šlehání, ideálně 50% (prodává například Delvita)
    • 1 stroužek česneku, oloupaný a rozpůlený
    • 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 lžičku sušeného
    • 1 cibulku, nejlépe šalotku, oloupanou a jemně nasekanou (možno vynechat)
    • špetku muškátového oříšku, čerstvě nastrouhaného
    • 1 lžíci másla na vymazání formy
    • sůl, pepř a 25 g čerstvě nastrouhaného parmazánu na dochucení

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Zapékací formu o rozměrech cca 18×28 cm důkladně vymastěte, včetně stěn. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 3 mm. Pomocí ručního kráječe nebo robotu (obr. 1) získáte stejnoměrné a úhledné plátky; chcete-li si s přípravou trochu pohrát a docílit individuálnějšího vzhledu, krájejte ručně (obr. 2). V každém případě plátky nasypte na čistou utěrku a dobře je na ní osušte. 

2. Mléko a smetanu vlijte do kastrůlku (nejlépe silnostěnného a s nepřilnavou úpravou), přidejte většinu tymiánu, česnek a cibulku, pokud ji chcete použít. Pomalu zahřívejte, a když se mléko blíží bodu varu (u stěn kastrůlku se začnou objevovat bublinky), odstavte ho. Přeceďte do džbánku (obr. 3) a poprašte mletým muškátovým oříškem. Udržujte teplé.

3. Do zapékací formy naklaďte polovinu plátků brambor tak, aby se trochu překrývaly.  Osolte a opepřete. Je to detail, ale chcete-li mít gratin skutečně ukázkový, schovejte si nejhezčí plátky brambor na horní vrstvu.

4. Přelijte polovinou mléčné směsi a pečlivě poklaďte zbylými plátky brambor. Přelijte vše zbylým mlékem se smetanou, poprašte parmazánem, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, až budou brambory vláčné zlatavé. Gratin nechte asi pět minut odpočívat a podávejte posypaný zbylým tymiánem.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Na gratinovane zemiaky som sa velmi tesila, ale nevydarili sa mi k uplnej spokojnosti. Neboli totiz spravne zapecene ani po 70 minutach. Mohli by ste mi povedat, cim to bolo sposobene? Som len zaciatocnik vo vareni, takze nemam vela skusenosti a neviem, preco mlieko a smotana spravne nezhustla. Dakujem
Obrazek uzivatele
Zuz, ja varim zpusobem "easy, peasy", takze predehrivat si nejakou mlekovou smes by mi prislo zbytecne namahave... =o) Gratinovane brambory obvykle delam tak, ze veskere koreni a prisady (nikdy nedavam vajicko!) dam rovnou na brambory vc. syra (toho je dobre mit dost), zakryji dalsi vrstvou brambor, kterou osolim a opeprim a max. dam navrch kousky masla (nebo Rama Culinese), aby se nepripalovalo, prikryji alobalem a pecu, dokud nezmeknou. Pak jen zaleji celou smetanou smetanou (Rama Cremifine) a necham bez alobalu dojit a zezlatnout. Smetana se stahne, ale tak akorat - ani ne moc, ani ne malo... Hmmm. Je to rychlejsi a sazka na jistotu. Varianta 2 je brambry nastrouhat, smichat se smatanou a korenim a pect bez alobalu na plechu asi hodinu. Vhodne jako priloha, ale u nas se neujalo... Tak vareni zdar ;-)
Obrazek uzivatele
Určitě doporučuji troubu hodně předehřát a nakrájené brambůrky zalít ještě teplou směsí z mléka a smetany. V receptu se jde jenom k bodu varu, ale já vše (mléko, smetanu, cibuli, česnek, tymián, sůl) nechám chvíli vařit, směs tak dostane úplně jinou chuť. Poté vylovím cibuli a česnek (lze i propasírovat) a přidám muškátový oříšek, trochu parmazánu a nasekanou petrželku a směsí zaleji naplátkované brambory. Zpočátku to peču pěkně zprudka (asi tak 15 min), ale pak uberu, záleží na troubě a taky aby nebyl vršek moc tmavý a vysušený. Peču je si hodinu a jsou fakt boží. A druhý den ještě lepší....jen kdyby zbyly.... Zrovna na ně jdu. Tak ať se dílo daří.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/06, str.65

Přidat komentář