Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cizrnový hummus

V arabské kuchyni je cizrna vyloženě nepostradatelná a recept na hummus, pikantní pastu z ní, je naprostou klasikou. Ochucuje se po libosti, počínaje jemnými bylinkami a konče různým množstvím česneku nebo ostrým kořením. Základ ovšem zůstává: hladce prošlehaná cizrnová pasta, zvláčněná kvalitním olejem.

Vydání: 2006/3
Autor:
Hodnocení:
45 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
PT10M
Příprava 0:10
Studená omáčka a dip

Ingredience

    • 250 g cizrny, vařené nebo konzervované, scezené
    • 1 lžíce sezamové pasty tahini
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 2 stroužky česneku (nebo více, chcete-li)
    • sekaná zelená petrželka
    • sůl, pepř, citronová šťáva, případně paprika nebo chilli na dochucení

Příprava jídla

1. Vařenou nebo konzervovanou cizrnu vsypte do robotu, přidejte sezamovou pastu tahini a rozmixujte. Postupně při tom přilévejte olej; trochu si však ponechte stranou na zakápnutí. Na závěr přidejte kořenicí přísady a krátce prošlehejte, aby se vše spojilo do hladké pasty.

2. Hummus můžete podávat ihned, chutná za tepla i studena. Pokud vám nějaký zbude (v chladu vydrží i několik dnů), zakápněte ho olejem, aby pasta neosychala. Podávejte jako pomazánku na chléb nebo jiné pečivo, s drobným slaným pečivem, případně s chipsy jako dip. S hummusem samozřejmě skvěle ladí i chlebové placky.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Středomořský cizrnový salát

Dušená cizrna s uzeným

Citronovo-cizrnový koláč

Komentáře

Obrazek uzivatele
Mam dojem, ze v pravem Hummousu nikdy nechybi sezamova pasta, nebo-li Tahini, ktere pomazance dodava teprve tu spravnou originalni chut.
Obrazek uzivatele
Ano ano, do hummusu tahini rozhodne patří. A také cumin neboli římský kmín. Hummus je naprosto úžasný s pitou, tedy arabskými chlebovými plackami.
Obrazek uzivatele
a kde to tahini koupím a kolik se toho tam dává?
Obrazek uzivatele
Udajne se da koupit v Marhaba Grill v Bubenecske 10 v Praze 6. (dle Apetitu ze zari 2006). (no, ja sama jsem mimoprazska, tak je mi to stejne houby platny...)
Obrazek uzivatele
Tahini se dá koupit v nekterych prodejnach zdrave vyzivy nebo pres internet. V hummusu lze nahradit napriklad trochou sezamoveho oleje se stavou z citronu, ale neni to tak uplne ono
Obrazek uzivatele
Zkuste pridat par lzic domaciho pesta nebo stavu a trochu strouh.kury z citronu nebo pouzit chipotle chili papriku misto obyc.chili
Obrazek uzivatele
přesně tak, hummus bez tahini je jako lečo bez rajčat. Já si ho dávám i jen tak se zeleninkou nebo salátem.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/06, str.87
Obrazek uzivatele
Tahini jsem tady na novojičínsku zatím neobjevila,vozím si ho z arabských obchodů,když jsem u dcery,dá se tam koupit taky hotový hummus a té skvělé chuti jsem zatím při mé výrobě nedocílila,hummus se může přidávát taky k hlavním chodům jako příloha.
Obrazek uzivatele
skvělá lehká večeře. se salátem a pita chlebem. A velmi rychlá a snadná příprava. Pouze doporučuju dochutit tahini a římským kmínem, bez nich to není ono.
Obrazek uzivatele
Souhlasím s tím, že chutná báječně, ale lehké to zrovna není. Jistě, záleží na množství, přesto pod pojmem lehká večeře vidím trochu něco jiného..
Obrazek uzivatele
Hummus jsem si moc oblíbila, dělám ho pokaždé malinko jinak, je výborný i s Tabascem. A když zrovna nemáme doma Tahini, použiji rovnou sezamová semínka.
Obrazek uzivatele
Tahini se da koupi take v supermaketech. Maji i v Tescu v oddeleni mezinarodni kuchyne...
Obrazek uzivatele
Výborné a časté je také okořenění hummusu směsí koření Zatar (směs tymiánu, sezamu a soli). Skutečně výborné.
Obrazek uzivatele
Recept jsem vyzkoušela a musím říct, že je potřeba přidat na konci do hmoty asi šálek vody, aby se vytvořila kaše.

Přidat komentář