Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cizrnový hummus
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 73
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1384 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 130 g
Tuky 63 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V arabské kuchyni je cizrna vyloženě nepostradatelná a recept na cizrnový hummus, pikantní pastu z ní, je naprostou klasikou. Ochucuje se po libosti, počínaje jemnými bylinkami a konče různým množstvím česneku nebo ostrým kořením. Základ ovšem zůstává: hladce prošlehaná cizrnová pasta, zvláčněná kvalitním olejem.

Suroviny

cizrna 250 g
vařená nebo konzervovaná
olivový olej 3 PL
česnek 2 stroužky
nebo více, chcete-li
petrželka 2 PL
nasekaná
sůl
podle chuti
pepř
podle chuti
chilli sušené
podle chuti (nemusí být)

Postup

1

Vařenou nebo konzervovanou cizrnu vsypte do robotu, přidejte sezamovou pastu tahini a rozmixujte.

2

Postupně při tom přilévejte olej; trochu si však ponechte stranou na zakápnutí. Na závěr přidejte kořenicí přísady a krátce prošlehejte, aby se vše spojilo do hladké pasty.

3

Hummus můžete podávat ihned, chutná za tepla i studena.

4

Pokud vám nějaký zbude (v chladu vydrží i několik dnů), zakápněte ho olejem, aby pasta neosychala.

5

Podávejte jako pomazánku na chléb nebo jiné pečivo, s drobným slaným pečivem, případně s chipsy jako dip. S hummusem samozřejmě skvěle ladí i chlebové placky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

06.01.2015 14:14

Recept jsem vyzkoušela a musím říct, že je potřeba přidat na konci do hmoty asi šálek vody, aby se vytvořila kaše.

05.07.2009 12:38
Výborné a časté je také okořenění hummusu směsí koření Zatar (směs tymiánu, sezamu a soli). Skutečně výborné.
25.02.2008 14:01
Tahini se da koupi take v supermaketech. Maji i v Tescu v oddeleni mezinarodni kuchyne...
15.02.2008 16:24
Hummus jsem si moc oblíbila, dělám ho pokaždé malinko jinak, je výborný i s Tabascem. A když zrovna nemáme doma Tahini, použiji rovnou sezamová semínka.
10.01.2008 19:53
skvělá lehká večeře. se salátem a pita chlebem. A velmi rychlá a snadná příprava. Pouze doporučuju dochutit tahini a římským kmínem, bez nich to není ono.
04.06.2008 13:42
Souhlasím s tím, že chutná báječně, ale lehké to zrovna není. Jistě, záleží na množství, přesto pod pojmem lehká večeře vidím trochu něco jiného..
21.10.2007 13:37
Tahini jsem tady na novojičínsku zatím neobjevila,vozím si ho z arabských obchodů,když jsem u dcery,dá se tam koupit taky hotový hummus a té skvělé chuti jsem zatím při mé výrobě nedocílila,hummus se může přidávát taky k hlavním chodům jako příloha.
04.09.2007 19:33
Recept se nachází v č.3/06, str.87
28.06.2006 11:27
přesně tak, hummus bez tahini je jako lečo bez rajčat. Já si ho dávám i jen tak se zeleninkou nebo salátem.
28.06.2006 09:41
Mam dojem, ze v pravem Hummousu nikdy nechybi sezamova pasta, nebo-li Tahini, ktere pomazance dodava teprve tu spravnou originalni chut.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč