Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pošírované kuře s citronovou omáčkou

Bylinky a slanina dodají vařenému kuřeti skvělou chuť. K dokonalosti ji dotáhne citronová omáčka.
Vydání: 2006/3
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Pošírování: 1 hodina 20 minut
P
Francouzská

Ingredience

    • 300 ml bílého suchého vína
    • 1 cibuli, rozkrájenou na čtvrtky
    • 1 malou bulvu fenyklu či 2 řapíky celeru
    • 1 velkou mrkev, nakrájenou na kousky
    • 2 snítky tymiánu, rozmarýnu a estragonu
    • 2 velké bobkové listy
    • asi 100 g anglické slaniny či uzeného bůčku
    • ¼ lžičky kuliček černého pepře
    • 2 kostky bujonu
    • 1 celé kuře o váze asi 2 kg

    Na omáčku:
    • 2 žloutky
    • 150 ml smetany ke šlehání
    • hrst čerstvého estragonu, nasekaného
    • 1 lžičku kukuřičného škrobu (maizeny)
    • šťávu z jednoho citronu
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Do velkého hrnce dejte všechny suroviny kromě kuřete. Přilijte půl litru vody a uveďte do varu. Po deseti minutách vložte kuře a případně přidejte horkou vodu – maso musí být ponořené.

2.
Přikryjte, znovu přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum. Přibližně za hodinu a čtvrt by mělo být kuře měkké; stáhněte ho z ohně a po čtvrthodině vyjměte na talíř. Tekutinu přeceďte, asi půl litru odlijte do rendlíku a svařte na polovinu.

3. Kuře naporcujte, stáhněte kůži, odstraňte hřbetní kost, odřízněte špičky křidýlek, případně biskup. Přikryjte a uchovejte na teplém místě.

4. Prošlehejte žloutky se smetanou, estragonem a čtvrtinou zredukovaného vývaru, vlijte ke zbytku vývaru a povařte na co nejmírnějším ohni. Maizenu rozmíchejte v troše studené vody a přilijte. Míchejte do zhoustnutí (tři až pět minut).
5. Stáhněte z ohně a přišlehejte citronovou šťávu. Jako příloha je ideální rýže.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/06, str.27

Přidat komentář