Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Už kvete černý bez! Dejte si osvěžující šťávu

Připravte dokonalý bezinkový sirup, který je nejen léčivý, ale také moc dobrý.
1. 6. 2016

Trhejte květy černého bezu plnými hrstmi. Připravíte z nich večeři i letní osvěžení. Bezinkové květy (na podzim i plody) mají léčivé účinky. Sirup připravený z čerstvých květů působí preventivně proti nachlazení. Zlepšuje také vykašlávání a usnadňuje dýchání. Květy černého bezu mají čisticí účinek. I bez všech léčivých vlastností má sladký sirup zásadní výhodu: připravíte z něj výbornou, osvěžující limonádu. Dochutí také želé, smetanové krémy a další dezerty. Díky ostře citrusové chuti skvěle ladí s ginem.

Osvěžující bezinková šťáva


Na sirup podle našeho receptu sbírejte ne zcela rozkvetlé květy bez oschlých či jinak poškozených okvětních lístků. Keře bezu najdete téměř všude, proto si dávejte pozor na znečištěné oblasti v blízkosti silnic či továren. Květy opatrně propláchněte studenou vodou, abyste z nich nevymyli všechen pyl – to on určuje jeho chuť a předává mu své léčivé vlastnosti. Hotovou bezinkovou šťávu přelijte do sklenic s uzávěrem a uskladněte na tmavším a chladném místě. Nezavařený sirup vám v lednici vydrží maximálně deset dní. Trvanlivost prodloužíte sterilizací.

Náš tip: Na bezinkovou šťávu se nám osvědčila lahev Korken z Ikea. Má gumový uzávěr a sirupu to v ní prostě sluší. Litrová lahev stojí 49 Kč.

 

Nápad na jarní oběd


Ochutnejte kosmatice. Květy černého bezu se namáčejí do těstíčka a smaží. Tradiční staročeské jídlo se jí buď naslano, nebo se po usmažení obaluje ve skořicovém cukru. Květy trhejte s delší stopkou, bude se vám s nimi lépe pracovat. Kdy jindy jíst květy než právě v květnu!

 

 

 

Připravila Jana Kopřivová

 

 

 

 

 

Přidat komentář