Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: citronová marmeláda

Jak na to: citronová marmeláda
sdílet:

Je skvělá na tousty, palačinky i do dezertů. Příprava téhle marmelády není nic komplikovaného – celé tajemství je v tom, že citrony musejí být uvařené v celku. Radši je vařte o pár minut déle, než byste je rozkrojili, a uvnitř byly ještě syrové.

  1. Dřív než se pustíte do přípravy marmelády, dejte do mrazáku vychladit talířek (budete pak na něm zkoušet, jak marmeláda tuhne). 1 kg chemicky neošetřených citronů důkladně omyjte a zbavte ,bubáků‘. Dejte je do velkého hrnce, zalijte 2,5 litry vody, přiveďte k varu a pod poklicí vařte asi 2,5 hodiny tak, aby byly uvařené a měkké (měla by jimi jednoduše projet zapíchnutá vidlička).
  2. Až citrony trochu vychladnou, vylovte je z hrnce a dejte stranou. Odměřte vodu, ve které se vařily – potřebovat jí budete 1,5 litru. Pokud je jí málo, nařeďte ji čistou vodou; pokud moc, svařte ji na potřebné množství.
  3. Uvařené citrony rozpulte a odstraňte z nich pecky. Pak dužinu i s kůrou nakrájejte na proužky – mohou být tlusté i tenké, záleží jen na vás. Proužky dejte zpátky do hrnce. Pecky zabalte do plátýnka nebo je dejte do čajového ,vajíčka‘ a také vložte do hrnce.
  4. Přisypte 2 kg krystalového cukru a promíchejte, aby se úplně rozpustil. Zprudka vařte asi 20 minut. Pak kápněte trochu marmelády na vychlazený talířek, počkejte minutu a prstem vyzkoušejte, jestli tuhne. Pokud ne, vařte ještě pár minut a pak pokus udělejte znovu.
  5. Nechte 10–15 minut marmeládu chladnout (díky tomu pak ve sklenicích neklesnou proužky citronů na dno). Vyjměte pecky a pak jedním směrem vmíchejte malé bublinky, které se usadily na hladině. Džem rozlijte do sterilních sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru; případně sterilizujte (sklenice postavte víčky nahoru do pekáče vyloženého utěrkou, zalijte do poloviny výšky sklenic horkou vodou a vložte na 20 minut do trouby vyhřáté na 100 °C).
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč